Sv. Mihovil – Međunrodna biciklistička utrka i u Slunju

29 ruj

Današnji blagdan poznat kao Miholje slavlje je svetih arhanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela. Ime Mihael znači “tko je kao Bog”. Osim našeg svijeta Bog je stvorio i druge svjetove. Anđeli su duhovna bića s razumom i slobodom. Stavljeni na kušnju u kojoj su zli anđeli pali. Miihael je ustao protiv oholih anđela koji su vrlo inteligentna bića ali bez srca. Iako su pobijeđeni oni dalje zavode i potiču na pobunu, na zlo. Pali anđeli ili sotone ne mogu ništa dobro učiniti. Njih motivira samo mržnja, razaranje, destrukcija…

Čašćenje sv. Mihovila prošireno je na istoku i zapadu. Umjetnici ga prikazuju kao krilatog anđela koji svladava zmaja. Mnogo je crkava posvećeno sv. Mihovilu. U našoj blizini u predjelu Šušnjara podignuta je kapela sv. Mihovila polovicom 18. stoljeća među vinogradima. Ovdje se vjernici okupljaju do naših dana. Slavlje premještamo u nedjelju u 14 sati! Tako ćemo i ove godine u nedjelju 3. listopada slaviti na Šušnjari sv. Mihovila u 14 sati.

Danas je i dan policije. Naime, policajci su izabrali za svoga zaštitnika sv. Mihovila. Ovo je prilika da zahvalimo našim policajcima za njihov rad u našem društvu. Oni se često puta izlažu opasnosti u suzbijanju nasilja.  

Start druge etape biciklističke utrke u Slunju – Međunarodna biciklistička utrka CRO Race startala je 28. rujna (u Osijeku) i traje do 3. listopada. Na trasi dugoj 1.000 km prolazi kroz  mnoga mjesta i krajeve “lijepe naše” u šest etapa. Bicikliste dočekuju i ispraćuju aplauzom mještani mjesta kroz koja prolaze.

Trg Franje Tuđmana u Slunju /park/

Danas Slunj ispraćuje bicikliste na drugoj etapi! Start je na Trgu Franje Tuđmana u 12.10 sati. Vozit će prema Rastokama, preko Moćanovog mosta, preko trga ispred crkve i dalje prema Otočcu. Zbog utrke promet na ovom pravcu bit će posebno reguliran. Vozači moraju biti strpljivi.