Umrijeti kao siromah? – Sunčani dani

20 lis

Od mnoštva vijesti koje jutros dolaze do našeg uha – od širenja korone, gladi u svijetu, ratova, migranata na putu…- izabrali smo jednu malu vijest iz afričke države Liberije, iz glavnog grada Monrovie. Vijest kaže da je 18-godišnji Emmanuel Tolue po zanimanju mototaksista – dakle, na motorinu prevozi putnike – našao na cesti kovertu s 50.000 dolara. Poduzetnica koja je izgubila novac očajno je molila preko radija pomoć. Emmanuel je to čuo i vratio sav novac! Nakon ove geste nazvao ga je i predsjednik države George Weah i darovao mu 10 tisuća dolara i dva motocikla. Emanuel kaže da su mu govorili da će živjeti i umrijeti kao siromah. Vijest je prenio i BBC pa su se Emanuelu otvorila vrata: omogućen mu je studij na sveučilištu!

Ovakav primjer velikodušnosti mogli smo naći i u Hrvatskoj. Nažalost, prvenstvo imaju vijesti iz područja crne kronike, zabave…Odrastamo uz senzacije: kad se susretnemo s prijateljem pitamo što ima novoga i pri tom mislimo na senzaciju. Dobrota drugih, strpljivi rad, ostaju u sjeni.  Ipak, ovaj svijet živi od dobrote nepoznatih ljudi, gotovo anonimnih. Ovi jednostavni uopće ne znaju da su veliki u svojoj jednostavnosti, skromnosti…Dobri i sveti ljudi ne znaju da su dobri i sveti. Ali, bez njih ovaj bi svijet bio osakaćen.

Sunčani dani – Jutros je u Slunju, vedro, tiho…Sunce iz sata u sat šalje sve više topline na naša polja njive, kuće…Nižu se sunčani jesenski dani.