Prijeći prag milosti – Četvrtak u Slunju

21 lis

Četvrtak 21. listopada. Dan kao svaki dan ali ipak zaboravljamo da je novi dan dar. U našem vremenu zarobljenici smo trgovačkog duha: sve procjenjujemo koliko košta. Trgovački duh može nagristi i naše ljudske odnose, uvući se u obitelj. Kakvu ja korist imam od staraca – može pomisliti sin kad roditelji postanu bolesni i treba im posebna njega. “Nek se institucije brinu za takve!” – “mudro” će pomisliti i ostaviti roditelje u nekoj udomiteljskoj obitelji. Dom je preskup. Možemo zamisliti što se događa kad ovakav trgovački odnos zavlada ne samo u obitelji nego i u odnosu prema Bogu. Takav će se pitati: kakvu ja korist imam od vjere, od crkve. Trgovački duh nema granica i on je spreman ići do beskraja. Jedan londonski taksist spominje najružniji dan u životu. Kao taksista vozio je poslovnog čovjeka. Kad je taj uredno platio i izišao, taksist je primijetio da mu je ostala aktovka. U njoj su dokumenti, velika svota novca, kartice…U aktovki je našao njegovu adresu i dva sata kružio po gradu dok je našao stan, pozvonio i dao mu aktovku. Poslovni je čovjek uzeo aktovku, zalupio vratima i nije mu rekao ni hvala. Taksist je otišao posramljen i tužan. Trgovački duh koji ne poznaje zahvalnost ostavlja iza sebe pustoš: na prvom su udaru slabi i nemoćni. Krupni kapital nema osjećaja za čist okoliš jer mu je profit na prvom mjestu. U našem sazrijevanju moramo jednom prijeći granicu koristoljublja i uputiti se u prostor darivanja. “Prijeći prag milosti” – znači doći do spoznaje da je sve dar. Mi smo primili sve na dar. Primili smo talente da ih obogatimo. Dar i zahvalnost su nerazdvojni. Primiti dar i ostati nezahvalan znak je grubosti. Zato je zahvalnost znak zdravlja. Vjernik zahvaljuje za dar postojanja, za dar Božje ljubavi koja nas prati, za silna djela Božja  kojima smo okruženi, za opraštanje koje doživimo nakon kajanja, za budućnost koju nam priprema….

Bogata ponuda cvijeća danas u Slunju. Sajam četvrtkom prilagođava se vremenima i prilikama. Tako i pred blagdan Sviju Svetih ponuda cvijeća postaje sve bogatija…

Danas je relativno topao dan u Slunju: jugo puše. A danas je sajam u Slunju i treba ga posjetiti. Prošetali smo između štandova i susreli poznate ljude, među njima i one iz šire okolice.