Kiša i magla, suho lišće – Zimsko računanje vremena – 171 novozaraženi – Preminuo Ivan Turkalj

23 lis

Jutros je tipični jesenski dan: suho lišće ispod stabala, magle se vuku iznad brda, ledena kiša. Neki kažu da se po ovakvom vremenu pokriju dekom po glavi i povuku u sebe…Dolaze pomalo tugaljive ideje: prolaznost vremena, krhkost ljudskih odnosa, nesigurnost. Kad dođemo pred zid i ne znamo kako dalje, možemo lako upasti u depresivno stanje. Strah je primarna emocija koja se pojavi kad se nađemo pred opasnošću koju ne možemo pobijediti – kažu psiholozi. Susret sa smrću je takva opasnost. Vjernik se ni u takvim situacijama ne osjeća bespomoćnim, izgubljenim. On je s Isusom koji je pobijedio smrt. Mala Terezija mogla je u trenucima umiranja poručiti da ne umire nego ulazi u život. Pogrešno bi bilo misliti da nam vjera treba samo u ekstremnim prilikama kao što je smrtna opasnost. Ona je snaga koja nas vodi kroz sve životne izazove, nadahnjuje nas i motivira za “služenje”, da živimo ne samo s drugima nego i za druge. Po vjeri svijet gledamo iz Božje perspektive a onda je sve drugačije. Stoga s pravom sv. Ivan ističe da sila koja pobjeđuje svijet je vjera naša… Večeras u 18 sati vjernici će se okupiti u župnoj crkvi u Slunju: misa je predokus  života vječnoga…Nedjeljne mise u 8 i 11 sati, u Blagaju u 14 sati.

Jutros se slunjski kraj “obukao” u kišu i maglu. Ipak, u Rastokama će se danas neki okupiti oko pečenja kestena (prošli vikend je bilo okupljanje oko proje). 

Završen tečaj za brak – Sinoć, 22. listopada, završio je listopadski tečaj za brak u Slunju. Ovaj su ga put pohađala samo tri para. Završno predavanje o odgovornom roditeljstvu održala je liječnica dr. Lidija Bakar.

Zimsko računanje vremena – Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 31. listopada u tri sata ujutro: kazaljka na satu vraća se jedan sat unatrag a to znači s tri na dva sata.

171 novozaraženih – Stožer civilne zaštite Karlovačke županije javlja: od 439 testirane osobe na koronavirus 171 osoba je zaražena. Po gradovima to izgleda ovako: Karlovac 105, Ogulin 17, Duga Resa 19, Ozalj 9, Slunj 2, općina: Barilović 4, Bosiljevo 3, Draganić 2, Gen. Stol 1, Josipdol 6, Netretić 1, Plaški 1, Rakovica 1.  Dodajmo da je u samoizolaciji 886 osoba i da je jedna osoba preminula.

                  † 

Preminuo je u 94. godini života IVAN TURKALJ iz Drežnik Grada 82. Pogreb u pon. 25.10.2021. na groblju u Drežniku. Zanjim žali sin Josip, kćerke  Ivanka i Danica, snaha Marica, zetovi, unučad, praunučad, sestra Ivaka /Mita/, rodbina