Slunj: lovci proslavili sv. Huberta

3 stu

Lovni ured Slunj (u sklopu Lovačkog saveza Karlovačke županije) okuplja šest lovačkih društava: LD “Korana” Slunj, LD “Golub” Drežnik Grad, LD “Kuna” Cetingrad, LD “Medved” Rakovica, LD “Trčka” Cvitović, LD “Sokol” Slunj. Uz svoje aktivnosti koje ova lovačka društva imaju u svom lovnom području, oni  organiziraju lovačke igre /sa specifičnim disciplinama/ po čemu su jedinstveni u Hrvatskoj. Kruna njihovih aktivnosti je proslava njihovog zaštitnika – sv. Huberta. Svake godine domaćin ove proslave bude jedno od društava. Ove je godine tu čast preuzelo lovačko društvo “Korana” odnosno “Sokol” Slunj. 

U 18 sati u svečanim odorama, zastavama i s križem među jelenovim rogovima došli su pred slunjsku crkvu. Dočekali su ih svećenici: slunjski župnik Mile Pecić, cvitovački vlč. Dino Rupćić, cetingradski vlč. Ivica Tolla i drežničko-vaganački vlč. Dino Rupčić. Počela je misa, gozba ljubavi. Misu je predvodio slunjski župnik Mile Pecić. On je ukratko ispričao životopis sv. Huberta. Rođen je 655. Nakon smrti voljene supruge, povukao se u šumu, u prirodu. A uz bibliju druga knjiga iz koje čitamo je Božja priroda. Otkrivamo čudesna djela Božja. Tako je i sv. Hubert čuo Božji glas u prirodi. To ga je potaklo na obraćenje. Odrekao se plemstva, podijelio materijalne stvari siromasima i počeo intenzivni duhovni život. Dao se na put u Rim. Zaređen je za svećenika. Njegov biskup Lambert bio mu je podrška. Nakon njegove smrti postao je biskup Liegea. Umro je 30.05.727.

Lovci se također kreću u prirodi. Oni mogu otkriti čudesna djela Božja rasuta svuda oko nas. Oni su privilegirani jer mogu vidjeti divna Božja stvorenja u svom elementu, u svom staništu…Oni mogu čitati Božju veličinu i mudrost na svakom koraku.

Na kraju mise napravili smo jednu fotografiju za uspomenu. Po običaju lovci župniku-domaćinu ostave dar iz lovačkog svijeta. Večera za sve pripremljena je u lovačkoj kući u Slušnici. Dakako, radi se o gulašu koji znaju samo lovci pripremiti. Uz glazbu druženje je potrajalo…

Lovci na misi u Slunju

Četvorica svećenika su na oltaru

Snimak nakon mise

Još jedan snimak

Večera u lovačkoj kući u Slušnici

Autor većine ovih fotografija je Luka Petrović iz Vaganca (na slici)