Udovica iz evanđelja – Grupa iz Splita vraća se kući – Preminuo Mile Vuković (85)

7 stu

Udovice su bile u Isusovo vrijeme najranjivija kategorija. Jednostavno bez muža su bile nezaštićene, predmet izrabljivanja. Nisu mogle naslijediti imovino jer nisu nositelj loze. Svetopisamski tekstovi često spominju udovice i njihovo siromaštvo ali ističu da je Bog na njihovoj strani. Prorok Ilija svraća k jednoj udovici i traži da ga nahrani. Ona zadnji zalogaj daje Iliji ali taj čin velikodušnosti postaje izvor obilja: nije gladovala u sušnom razdoblju. Druga udovica iz evanđelja još je jasniji znak i poruka nama: dok su drugi bacali velike svote u hramsku riznicu i time željeli kupiti Božju naklonost, siromašna udovica bacila je novčić koji je njoj značio život. Dok su oni davali od suviška ona je dala sav svoj žitak. Nije bitno koliko je dala nego je ovdje riječ o davanju sebe. Zašto je potrebno darivati? Mi živimo u trgovačkom mentalitetu pa i mislimo trgovački: koliko me to košta, koliko ću dobiti. Takvi trgovački odnosi mogu ući u obitelj pa i u odnos prema Bogu. Ovdje je riječ o darivanju: Bog u svom stvaranju i djelovanju dariva sebe. Mi smo obdareni tolikim darovima. Ponajprije dar je što jesmo, što živimo. Kad darivamo mi smo onda u “Božjem svijetu”: mi sudjelujemo u budućnosti novog neba i nove zemlje. Ne darivamo samo novac. Neki će reći: evo ti novca i pusti me na miru! Mi dajemo jedni drugima vrijeme, povjerenje, lijepu riječ, podršku, oproštenje…Oko nas ima ljudi koji su imali teško djetinjstvo i odrastanje, koji su udareni nekom bolešću, nisu uspjeli završiti škole…Ali, upravo u takvim okolnostima neki su izrasli u dobre ljude, socijalno osjetljive, ljude koje nije zarobila gorčina i osveta. Pada mi na pamet jedna pjesma u kojoj komunistički pjesnik opisuje rudara na pregledu kod liječnika. Liječnik na rentgenu gleda pluća i kaže mu da su mu pluća jako oštećena. Ali rudar kaže da gleda dublje. Liječnik se ne snalazi a onda mu rudar kaže: pogledaj dublje i naći ćeš mržnju. Mržnja mu je pokretačka snaga! Zastrašujuće! Mi možemo i moramo mijenjati svijet nepravde ali ne mržnjom. Mrak se mrakom ne može svladati nego samo umnožiti. “Sabirite sebi blago na nebu gdje ga ni moljac ni rđa ne izgrizaju, gdje lopovi ne potkopavaju zidove i ne kradu”. Isusov pogled s pravom počiva na sirotoj udovici koja ne mjeri nego daje što ima.

Jutarnja misa u Slunju

U 11 sati u Slunju

Grupa iz Splita vraća se kući – Jutros je u organizaciji “Ichtis”.a, putničke agencije iz Splita koja njeguje duhovni turizam, grupa od 40 sudionika, nakon trodnevnog boravka u Slunju, vraća se kući. U Kninu će slaviti misu. Za duhovnu stranu ovog putovanja brine se fra Ante Vučković.. Ova agencija inače želi uz njegovanje duhovnosti posjetiti i mjesta s posebnim prirodnim ljepotama i kulturnom baštinom. Tako se na njihovoj karti našao i Slunj s Rastokama, grad Frankopana. U slunjskoj su crkvi slavili misu u petak i subotu.

                   

Preminuo je u 85. godini života MILE VUKOVIĆ iz Gornjeg Lađevca 12. Pogreb u pon. 08.11.2011. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Nakon pogreba misa zadušnica u župnoj crkvi. Za njim žale supruga Marija, kćer Katica, sin Željko, zet, snaha, unučad, praunučad, brat Joso s obitelji te rodbina. Suosjećamo s obitelji pok. Mile. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!