Sv, Jozafat mučenik jedinstva – Virus ne posustaje

12 stu

Ne možemo prešutjeti današnji spomendan sv. Jozafata. Podnio je 1623. mučeništvo za jedinstvo kršćana istoka i zapada u Ukrajini. Naime, brojni su istočni kršćani zaželjeli ući u puno jedinstvo s Rimom. U Ukrajini je takvih bilo mnogo. Oni su zadržali istočne obrede što je samo pridonijelo bogatstvu raznolikosti u jedinstvu Katoličke crkve. Naravno da neki nisu to odobravali. Jozafat je prihvatio jedinstvo s Rimom. Stupio je u red bazilijanaca. Kao monah a zatim kao biskup radio je zdušno na jedinstvu kršćana. Neprijatelji jedinstva progonili su ga. Ekstremni pravoslavci nakon prijetnji ubili su Jozafata i njegovo tijelo bacili u rijeku Dunu. Vjernici su ga pronašli i pokopali u crkvi sv. Petra u Rimu. Njegovo mučeništvo potaklo je i druge da se ujedine s katoličkom crkvom. Vrlo je brzo proglašen blaženim i svetim.

U Slunju danas pojačan promet

U Slunju 7 novozaraženih – Prema podacima Stožera Karlovačke županije u ovoj je županiji 209 novih slučajeva. Po gradovima to izgleda ovako: Karlovac 106 osoba, Ogulina 19, Duge Rese 29, Ozlja 14, Slunja 7. U  općinama: Barilović 8, Bosiljevo 1, Cetingrad 1,  Draganić 3, Generalski Stol 2, Josipdol 5, Krnjak 1, Netretić 2, Rakovica 3, Ribnik 1, Saborsko 1, Vojnić 5, Žakanje 1. Preminule su 3 osobe (1936., 1942. i 1953. godište). U samoizolaciji je 653 osoba.

Preminuo je u 90. godini života IVAN BRAJDIĆ iz Rak. Selišta162a. Za njim žali sin Mile s obitelji, kćerke Milka, Marija, Bernarda, Anka, Katarina i Jelena s obiteljima, unučad, praunučad, rodbina