Slunj se sjeća, Saborsko, Rakovica, Cetingrad…

13 stu

Saborčani su se sjetili svoga stradanja, križnog puta, svojih ubijenih, razorenih kuća i progonstva 1991. Upravo 12. studenog 1991. velikosrpska agresija dosegla je vrhunac: na ovo malo kapelsko selo sručila se sva sila granata, tenkovi a onda su paravojne formacije iskazivale niske nagone na onima koji su ostali u svojim kućama. Ubijena su 52 mještana. Upravo 12. studenog ove godine sjetili su se tih dana, svoje patnje, suza ali i hrabrosti. Položili su vijence pred spomen obilježje izaslanici predsjednika države i Sabora. U ime Vlade vijenac je položio ministar branitelja Tomo Medved. predstavnici policije i branitelja, načelnik općine Marko Bićanić…Potom je biskup mons. Zdenko Križić predvodio misu u župnoj crkvi.

Slunj se sjeća 16. studenog – U utorak 16. studenog Slunj se sjeća svoga križnog puta. Tog su dana 1991. ušli tenkovi u Slunj i nastavljeno je razaranje, ubijanje. Oni koji su ostali u svojoj kući bili su obilježeni bijelim vrpcama i radili su ponižavajuće poslove kao robovi. Križni put progonstva trajao je sve do 6. kolovoza 1995.

U utorak 16. studenog je dan sjećanja (Da se ne zaboravi!) Slunja i okolice. U 9 sati učenici će upaliti lampione uzduž glavne ulice, u 10 sati oglasit će se sirena i crkvena zvona, u 10.10 polaganje vijenaca pred spomenik braniteljima i molitva, u 11 sati misa koju će predvoditi naš biskup mons Zdenko Križić, u 12 sati izložba fotografija, u 13.30 predstavljanje knjiga pok. biskupa Mile Bogovića preko Radio Slunja a predstavit će ih biskup mons. Zdenko Križić, Puškarić…Prvotni program je prilagođen novim zaštitnim mjerama zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj.

Tako se ovih dana sjećaju Plitvice, Drežnik i Rakovica, Cetingrad i Lađevac, Cvitović i Blagaj…Svi smo bili u neprijateljskom okruženju i dijelili smo strah, tjeskobu, pružali otpor i vjerovali u pobjedu pravde. Sjećamo se naše hrabrosti, skromnosti u nevolji, solidarnosti. Nije nas vodila mržnja ni osveta. Sjećamo se naših ubijenih, poginulih, umrlih u progonstvu.

Danas je krštena malena Mari

Večeras je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 17 sati