Slunj: danas Dan sjećanja na križni put

16 stu

Danas je u Slunju i slunjskom kraju tuga i ponos. Sjećamo se 18. studenog 1991. kad je pred tenkovima goloruki narod s braniteljima napuštao kuće i spašavao goli život. Nisu svi uspjeli. tri stotine naše braće i sestara – od malog Ivana starog tek 6 mjeseci do starca u devedesetim godinama – ubijeni su samo zato što su živjeli u svojim kućama, što su živjeli od rada svojih ruku, što su se radovali novom danu. U progonstvu smo sanjali povratak ali nismo gubili vrijeme. Pripremali smo se na slavni povratak koji je kucnuo 6. kolovoza 1995.   

Danas se sjećamo naših poginulih, ubijenih, porušenih kuća i crkava. Ljubav i solidarnost sve je to obnovila. Naši dragi ne smiju biti zaboravljeni. Njih danas s posebnom ljubavlju grlimo. Prolit ćemo i koju suzu. Nismo od kamena. Suza klizne iz oka: ne možemo je zaustaviti, ali mi vjerujemo u uskrsnuće tijela i život vječni. Naša žalost je u znaku uskrsne nade.  

U 9 sati paljenje svijeća, u 10 sati polaganje vijenaca, u 11 sati misa koju vodi naš biskup mons Zdenko Križić, izložba fotografija, u 13.30 preko radio Slunja predstavljanje knjiga pok. Biskupa Bogovića.