Slunj: 30. obljetnica progonstva, vijenci i molitva za poginule – Preminuo Jure Kampić

16 stu

Danas se u Slunju osjeća tugaljivost koju povećava maglovit jesenski dan. Upravo je ovako bilo 16.11.1991. kad je goloruki narod pod maglom sa zavežljajem spašavao goli život. Naš je otpor u okruženju agresoru trajao do današnjeg dana 1991. a onda je počeo križni put koji je trajao do 6. kolovoza 1995. Nisu svi spasili glavu. Sirotinja koja je ostala u svojim kućama ubijana pod okriljem noći ili po danu. Malobrojni u Slunju i okolici bili su obilježeni bijelim vrpcama. Mogao ih je svatko udariti, čupati kosu, natjerati raditi ponižavajuće poslove. Dolaskom UNPROFOR-a ništa nije bilo bolje. Nitko nije mogao posjetiti grobove svojih i upaliti svijeću. Zato je naš povratak bio slavan: usta nam bijahu puna smijeha a jezik klicanja!

Danas smo se sjetili naših 300 ubijenih (plus 53 u Saborskom). Zagrlili smo ih molitvom, vijencima i upalili svijeće. U 10 sati oglasila se vatrogasna sirena i zazvonila su zvona. U parku pred spomenikom braniteljima okupio se narod. Počelo je polaganje vijenaca. U ime Vlade položio je vijenac g. Tomo Medved, izaslanici predsjednika i Sabora. Vijence su položili roditelji ili supruge ubijenih, prestavnici vojske, policije, slunjske pukovnije, specijalne policije, županica i gradonačelnica Mirjana Puškarić. Obratili su se ministar branitelja g. Tomo Medved i gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić. Kratku molitvu predvodio je župnik. Krenula je potom kolona sjećanja kroz Slunj do Trga Zrinskih Frankopana. Ovdje su položeni vijenci za poginule policajce 1991.

U župnoj crkvi počela je misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju sa sedmoricom svećenika. Ovo je vrhunac današnjeg dana sjećanja. Svi su u crkvi pod maskama kao što nalažu mjere opreza. Biskup je uveo prisutne u razmišljanje o umiranju koje nije zadnja riječ. Bez uskrsnuća naš je život besmislen. Naša patnja, križni put, davanje života za druge, zapravo je put prema uskrsnuću. Uz pratnju orgulja, na kojima svira prof. Čuić, narod je pjevao i molio. Ova je pjesma jeka nebeske gozbe.

Nakon mise zakuska u župskoj dvorani. Bilo je predviđeno predstavljanje knjiga pok. biskupa Bogovića ali zbog epidemioloških razloga to je odgođeno. Učinili smo to preko Radio Slunja. U 13.30 sati u studiju Radio Slunja biskup. mons. Zdenko Križić, kancelar preč. Mišel Grgurić i župnik Mile Pecić predstavili su lik i djelo biskupa Bogovića. Polsatna emisija nije dovoljna da se samo nabroje njegove knjige i članci, Biskup Križić istakao je da biskup Bogović spada u red intelektualaca koji je ostavio veliku pisanu baštinu.

Župnik Pecić, koji je s biskupom Bogovićem surađivao u bilježenju svjedočanstva iz ratnih strahota i pripremanju povratka, istakao je da je biskup Bogović napisao 20 knjiga, 76 znanstvenih članaka. Bio je suradnik godišnjaka Slunjskog dekanata Mostovi. Ako čitamo pametnu knjigu razgovaramo s pametnim čovjekom. A biskup Bogović ostavio je 20 knjiga: on s nama razgovara preko svojih knjiga.

Preč. Mišel Grgurić, biskupov tajnik i kancelar, dobro je poznavao biskupa Bogovića još iz djetinjstva. On je u biskupu Bogoviću gledao i prepoznavao ne samo vrsnog povjesničara nego i čovjeka iz naroda, pobožnog i skromnog a istovremeno zauzetog pastira. U program se javila i biskupova nećakinja gđa Ankica Pavlešić koja je emocionalnim riječima progovorila o “uji Mili”. Njegova neposrednost, jednostavnost ali i lucidna zapažanja, bili su razlogom da je s njim bilo druženje prava radost.

Vijence su položili roditelji poginule djece odnosno supruge

General Ivan Jurković polaže vijenac

Policija je prva ustala protiv agresije

Legendarni Vlado Katić

Biskup Križić sa svećenicima slavi misu u slunjskoj crkvi

Svećenici su uzeti iz narod i poslani u narod u miru kao i u ratu

Jedno srce i jedna duša u euharistiji, gozbi ljubavi

Biskup Križić u emisiji Radio Slunja na temu lika pok.  biskupa Bogovića i njegovog opusa

                      

Preminuo je u 85. godini života JURE KAMPIĆ iz G. Popovca, sin Miće i Milke. Nakon smrti supruge Roze živio je sam. Nije imao potomstva. Bio je skroman i tih čovjek. Pogreb na slunjskom groblju u srijedu 17.11.2021. u 15 sati. Za njim žali rodbina i susjedi.