Vukovar i Škabrnja – Zazvonit će zvona sa srušenih zvonika

18 stu
Danas će čitava Hrvatska zastati pred Vukovarom i Škabrnjom. Ova dva mjesta prednjače u žrtvi koju je naš narod podnio u obrani golog života. Uz Vukovar i Škabrnju stoje mnoga mjesta, od Dubrovnika do Iloka, koja su pretrpjela ista razaranja, u kojima su ubijani žene, djeca i starci. U 21. stoljeću uvedeno je “etničko čišćenje” na okupiranom dijelu Hrvatske. dakle u Europi. Velikosrpski plan stvaranja velike Srbije ostavio je krvavi trag od Slovenije, preko Hrvatske, BiH do Kosova.
Danas je u 10 sati krenula kolona sjećanja iz vukovarske bolnice prema memorijalnom groblju. Iza 12 sati polaganje vijenaca kod središnjeg križa. Potom slijedi misa koju će predvoditi pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško.
U Škabrnji u 10.10 sati kolona sjećanja do spomen obilježja masovne grobnice gdje će uslijediti polaganje vijenaca. Misu u župnoj crkvi predvodit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

U Zagrebu Vukovarska ulica bit će ukrašena tisućama svijeća i lampiona. Svjetlo će biti donešeno iz Vukovara. Slijedi molitva za žrtve i misa u crkvi Mati Slobode. .

U Splitu je slavljena misa u srijedu 17. studenog za sve žrtve Vukovara i Škabrnje a potom su studenti i svi prisutni u Vukovarskoj ulici upaliti svijeće.

U Rijeci učetvrtak 18. studenoga u 17 sati, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će liturgijsko slavlje za sve žrtve Vukovara i Škabrnje u katedrali sv. Vida. A  u srijedu 17. studenog građani su u 17 sati ostavljali upaljene svijeće kod murala Vukovar u Vukovarskoj ulici. Od 18 sati kod Mosta hrvatskih branitelja predstavnici Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije upaljenim svijećama ispisali su ime grada Vukovara.

Zvona za Vukovar sa srušenih zvonika –Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu zajedno s fra Ivicom Jagodićem, župnikom Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, pozvaju da o 30-toj obljetnici stradanja Vukovara i Škabrnje zazvone sva zvona s crkvenih zvonika u svim mjestima u Hrvatskoj i BiH. .Radi se o oko 600 srušenih zvonika u Hrvatskoj. Gađani su i rušeni iz mržnje. U našem kraju srušene su ili spaljene crkve sa zvonicima i kapele. Sve smo naše drage zvonike obnovili. Oni opet pozivaju ljude na molitvu i pomirenje. Mi ćemo u Slunju zazvoniti u 12 sati! Slunjski zvonik jedan je od srušenih zvonika. U slunjskom kraju srušeni su zvonici u Cetingradu, Lađevcu, Cvitoviću, Blagaju, Slunju, Rakovici, Drežniku, Vagancu, Prijeboju, Zavalju, Selištu…

Zazvonila su zvona sa srušenih zvonika (razoreni zvonik u Drežniku)

Jamadol 21.07.1993: pokop petorice branitelja iz slunjskog kraja poginulih kod Glibodola 29.05.1993

 

SLAVNI DOČEK NA POVRATKU

Sanjam:… sve se meni čini da je java:

Zaneseno maštam o dočeku slavnom;

Poraz će i patnje zasjat kao slava.

Sanjam, sanjam blažen u pijanstvu tajnom:

 

– Čekat će me Zemlja! Njene će granice

Širom rastvorene zagrliti mene

Poljubit ću grudu prave oranice,

Po njoj će se prosut kiša moje zjene.

 

Kroz suze ću gledat divne slavoluke,

što nad svakim mjestom bogato se dižu:

uništena sela, ko sklopljene ruke,

Hrana za slobodu, gdje se bijela nižu.

 

Sa crkava naših zvonit će sva zvona,

Mrtva zvona dragih, srušenih zvonika:

Kao pobjednika posred sjajnog trona,

Trijumfalni put će vodit prognanika.

 

Nad slobodnim Domom vijat će barjaci

Slobodni barjaci, visoko na stijegu;

A simbole svete obasjat će traci

Pobjede i časti, spašeni u bijegu.

                                           Vinko Nikolić