Došašće: prva nedjelja – Počinju zornice

28 stu

Došašćem počinjemo novu liturgijsku godinu. Ne možemo se naviknuti na život s koronom. Novi dan čekamo s dozom neizvjesnosti. Međutim, u našem hodu kroz vrijeme činimo ono najbolje što možemo i kako znamo s pogledom na Gospodinov dolazak. Evanđelje upravo govori o važnosti ovoga trenutka. Vrijeme nam je darovano i mi nismo gospodari vremena ali u njemu možemo donositi plodove vječnosti. “Kad se sve to stane zbivati , uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje” – poručuje evanđelje. Potresi, društvene promjene, ratne prijetnje, ekonomske krize…ne smiju nas gurnuti u očaj ili “pijančevanje”. Ovisnici o drogi, alkoholu, novcu, moći…žive u lažnom svijetu. Isus nas poziva na budnost i molitvu. Biti budan znači imati vjeru u Gospodinov dolazak i konačno spasenje, biti budan znači moliti u svako doba. Takvi se ne trebaju bojati velikih promjena jer zadnju riječ ima Gospodin. Vrijeme je neponovljivo i ono je neponovljiva šansa za naše spasenje.

Jutarnja misa u Slunju u 8 sati


U Blagaju danas u 14 sati

Ostati u Kristu u svim mijenama života znači imati u sebi duha Kristova koji nas potiče na ljubav, opraštanje, iskreno prijateljstvo. Duh Kristov ostavlja u duši ljubav, radost i mir a duh đavolski mržnju, osvetu, gorčinu, žalost, nemir. Duh đavolski i duh ovoga svijeta zarobljuju dušu, potiču je na oholost i vladanje nad drugima. Na koncu duh ovoga svijeta čini od čovjeka velikog ovisnika. Duh Kristov nas oslobađa. Đavao obećava ono što ne može dati, on je “otac laži”. Krist nam obećava ono što ima u sebi a to je život vječni, punina života. Đavao koji je, “inteligencija bez srca”, na koncu želi čovjeka razoriti. On drži zarobljenog u šakama i ne dozvoljava da se obrati, pokaje i vrati Kristu i spasenju.Onaj koji prezire Krista i njegovu ljubav dokazanu na križu, taj samoga sebe vodi u pakao. Pakao nije Božja kazna nego naš izbor, pakao je izolacija od Božje ljubavi.

Počinju zornice – Sutra u pon. 29. studenog u 6.20 sati u slunjskoj župnoj crkvi počinju mise zornice. A zornice su duboko urasle u svijest našega naroda. Rano ustajanje i hod po mraku, ponekad snijegu, hladnoći daje poseban doživljaj zornicama koje nas pripremaju za božićno otajstvo. Njima se raduju jednako starije osobe kao i djeca, mladi, muškarci i žene. Dođite i pridružite se!