Sv. Nikola – sv. Nikola u vrtiću – Misa u Cvitoviću u 12 sati

6 pro

Danas crkva slavi sv. Nikolu, biskupa i prijatelja djece i pomoraca. Slavi se u istočnoj i zapadnoj crkvi. Ostao je rano bez roditelja pa ga je odgajao stric biskup. Odatle njegova ljubav prema crkvi i narodu. Nakon smrti biskupa narod ga je jednoglasno izabrao za biskupa Mire. Neustrašivo je propovijedao ali  je to bilo vrijeme progona kršćana pa je dospio u zatvor. Međutim kršćanstvo je uskoro dobilo slobodu pa je Nikola pušten iz zatvora. O sv. Nikoli predaja prenosi mnogo zanimljivih detalja. Pomagao je siromašnima i odatle njegovo čašćenje kao ugodnika Božjeg koji obdaruje siromašne pa i djecu. Danas će roditelji obradovati djecu darovima ali onim darovima koji djecu razvesele a ne zarobe.

Sa jutrošnje zornica u Slunju u 6.20: zornica svako jutro osim nedjelje (u 8 i 11 sati)

Sa jutrošnja mise zornice u Slunju

Danas župa Cvitović slavi sv. Nikolu kao svoga zaštitnika. Misa je u 12 sati. Zanimljivo da ova župa uz sv. Nikolu posebno časti i sv. Valentina te sv. Roka.

Sv. Nikola u slunjskom vrtiću – Jutros se pojavio u slunjskom dječjem vrtiću sv. Nikola. Poslužio se vatrogasnim vozilom: rotirka i sirena najavili su njegov dolazak pred vrtić u 9 sati. Djeca su nestrpljivo gledala što se događa. Izašao je sv. Nikola i susreo djecu na terasi vrtića.  Vatrogasci i djelatnici crvenog križa pomogli su donijeti vreće s darovima. Djeca su izrecitirala koju pjesmicu i odgovarali jednoglasno na pitanja sv. Nikole. Na njihovim licima čitamo radost.

U dječjem svijetu ovaj doživljaj ostaje zabilježen: oni to kao odrasli ne mogu doživjeti. Ipak, vremena se mijenjaju. Nekada je jabuka kao dar pobudila radost do ushita a danas bi to bilo smješno. U vremenima izobilja pitanje je čime možemo obradovati djecu. Svejedno, djecu moramo odgajati da budu zahvalna za dar. A sve je dar: život, zvjezdano nebo, čudesa oko nas, dar je svaki novi dan…Bez zahvalnosti postajemo bešćutni sebičnjaci.

Sv. Nikola u slunjskom vrtiću