Progon kršćana u svijetu u porastu

20 sij

U ovom tjednu molimo za jedinstvo kršćana. Činimo napore da uklonimo umjetne barijere koje kršćane dijele. Međutim, ne smijemo zaboraviti kršćane koji trpe užasne progone u svijetu. O tom svjetski mediji malo govore. Odmah spomenimo da je talibansko ponovno osvajanje Afganistana dalo poticaj za globalni antikršćanski džihadizam. Preko 360 milijuna kršćana diljem svijeta doživljava neki oblik progona i diskriminacije na temelju vjere. Radi se o svakom sedmom kršćaninu na svijetu! Afganistan je danas najopasnija zemlja na svijetu za kršćane. Slijede Sjeverna Koreja, Somalija, Libija, Jemen, Eritreja, Nigerija, Pakistan, Iran, Indija i Saudijska Arabija. Ovo je samo prvih deset zemalja. Ovu analizu donosi World Watch List 2022 za 50 država u kojima kršćani trpe progonstvo, a koju je uredila organizacija Open Doors za razdoblje od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2021. a koju je predstavio ravnatelj nevladine organizacije Cristian Nani.

Ove godine je najveća razina progona otkako je WWL prvi put objavio izvješće prije 29 godina. Posljedica progona je fenomen „izbjeglička crkva“. Postoji „kineski model“: centralizirana kontrola kršćana odnosno crkve. Ovaj kineski model kopiraju neke države. Koristi se u nekim državama i pandemija covid-19 za ograničavanje slobode vjere.

Izvješće Open Doors daje šokantnu sliku života male i skrivene kršćanske zajednice u Afganistanu: muškarci riskiraju smrt ako se otkrije njihova vjera; žene i djevojke mogu preživjeti ako se udaju kao “ratni plijen” za mlade talibanske borce. Druge su silovane i izložene trgovini. Talibanska vlada dobila je pristup dokumentima koji su pridonijeli identifikaciji afganistanskih kršćana, koje su uhitili i potom ubili talibanski borci. Velik dio kršćanskog stanovništva pobjegao je u ruralna područja ili izbjegličke kampove u susjednim zemljama, koje su još uvijek prisutne u WWL-u jer su neprijateljski raspoloženi prema kršćanima. No, među prvih pet zemalja koje progone kršćane četiri su islamske: uz talibanski režim, tu su Somalija, Libija i Jemen.

Na drugom mjestu progona kršćana je Sjeverna Koreja a onda Indija.