9 godina hospicija u Rijeci – Smrtna kazna – Preminula Marija Sminderovac

28 sij

U tišini već devet godina radi hospicij u Rijeci čiji je osnivač Riječka nadbiskupija. A hospiciji su u Srednjem vijeku bili prostorije uz samostan gdje su hodočasnici mogli prenoćiti i dobiti pomoć. U današnje vrijeme hospiciji su ustanove koje vode brigu o teško bolesnim osobama, pružaju im svaku pomoć, duhovnu i zdravstvenu, u posljednjim danima zemaljskog života.  Isusove riječi posebno su pred očima bolesnika i onih koji im pomažu: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: Idem pripraviti vam mjesto? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovo ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja“. (Iv 14, 1-3). Hospicij vodi č.s. Danijela uz ekipu sestara i zdravstvenih djelatnika. Rad hospicija pomaže Grad Rijeka i nadležno ministarstvo i mnogi ljudi dobre volje. Pridružujemo se čestitkama svim djelatnicima koji rade tako plemenit posao. Riječki nadbiskup Devčić kaže: “Isto želimo našem Gradu i cijelom našem kraju, štoviše, cijeloj Domovini. Znamo da dobre želje mogu biti ostvarene samo ako bude zajedništva, solidarnosti i suradnja na svim razinama društvenog života, a posebno na području brige za bolesne i nemoćne. Neka vrline koje smo živjeli tijekom opremanja i otvaranja Hospicija, ali i u mnogim drugim kritičnim situacijama, budu ono po čemu će Rijeka, kojoj su nebeski zaštitnici sv. Vid mč. i Gospa Trsatska, biti trajno prepoznatljiva.”

Jutros je otoplilo: topli zrak dolazi s juga. U Slunju je danas ugodno na otvorenom te su mnogi izišli iz zatvorenih prostorija.  

Prve smrtne kazne u 2022. godini u USA – Prve dvije smrtne kazne u 2022. godini izvršene su SAD-u: jedna u Oklahomi, druga u Alabami. Žrtve su Donald Grant (46), osuđen za ubojstvo dvojice muškaraca tijekom pljačke hotela 2021. godine, drugi je MatthewReeves, 43 godine, također osuđen na smrt zbog ubojstva počinjenog 1996. godine. Prena Amnestyju 2.484 osobe čekaju na izvršenje smrtne kazne u Sjedinjeni Državama i to u posebnim odjelima kaznionica s najvišim stupnjem sigurnosti. Neki osuđenici desetljećima čekaju izvršenje smrtne kazne. Tko ima pravo ubiti čovjeka pa makar bio zločinac? Dragi Isus je došao spasiti čovjeka a ne pogubiti pa radilo se i o najvećem grješniku! Ova nas evanđeoska poruka vodi u svagdanjem životu. Čovjek koji se pokajao i spreman je nadoknaditi štetu zaslužuje šansu. Bog mu nudi novi početak a mi ljudi?

                               

Preminula je u 89. godini života MARIJA SMINDEROVAC iz Slunja. Pogreb u pon. 31.01.2022. u 13 sati na slunjskom groblju. Za njom žali rodbina i Slunjani