Zadnji dan siječnja: don Bosco – Ubojstvo još jednog svećenika – Danas u Slunju dva sprovoda

31 sij

Danas je zadnji dan siječnja kad slavimo don Bosca, svećenika koji je čitav život posvetio odgoju, obrazovanju i spašavanju mladih. On je osnivač velike redovničke zajednice poznate kao salezijanci a koja nastavlja njegovo djelo. Salezijanci su prisutni i u Hrvatskoj. U našem kraju vode župe Plitvice i Rakovicu. 

Još jedno ubojstvo svećenika – Jutros nas je rastužila vijest iz Pakistana. U njoj se kaže da je ubijen katolički svećenik William Siraj a njegov kolega Patrick Naeem teško ranjen. Zločin se dogodio u predgrađu Peshawara /Pakistan/ na sjeverozapadu Pakistana. Prema policijskom iskazu dvojica svećenika putovala su automobilom kad je na njih iz neposredne blizine sa motocikla zapucano. Pater William pogođen je s dva metka u predjelu trbuha i odmah preminuo a pater Naeem prebačen je u bolnicu i izgleda da je izvan životne opasnosti. Policija istražuje pojedinosti i motive ubojstva te dodaje da je prostor pod nadzorom kamera. Nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj zločin ali u posljednje vrijeme primjećena je aktivnost grupe Tehreek povezane s afganistanskim talibanima. Oštru osudu izrekla je pakistanska crkva uključujući biskupa Azad Marshall i biskupa Peshawara Humphrevya Petersa. Poziva se pakistanska vlada da zašiti svoje građe koji su kršćani.

Zadnji dan siječnja ugodan je iako je prohladno. Kakvo će vrijeme biti u veljači možemo pročitati u našem godišnjaku Mostovi 2022.

Danas smo na našem groblju pokopali dvije Slunjanke: Mariju Sminderovac i Dragicu Obajdin. Ispratili smo ih s molitvom i misom u župnoj crkvi. To je najljepše što možemo učiniti. Smrt skida sljepoću s naših očiju: vidjet ćemo svijet u Božjem svjetlu. Dobit ćemo odgovor na pitanja koja su nas mučila, zbunjivala…Samo da nas oholost ne rastavi od ljubavi Božje!!

Drežničko Selište najsrdačnije mjesto – Iako smo već drugu godinu u borbi s virusom poznatim kao Covid 19 ili jednostavno korona, turizam nije zamro. Prošla turistička sezona bila je uspješna. Ljudi jednostavno žele pobjeći iz svoje sredine usprkos virusa. Doznajemo da je u turizmu Karlovačka županija u vrhu. Zapravo slunjsko-plitvički prostor ostaje mnogima privlačno odredište. Zanimljivo da drugu godinu zaredom najsrdačnije mjesto nosi Drežničko Selište. Izbor je nastao na temelju 232 milijuna recenzija u organizaciji Booking. com-a.  

Večeras nas je iznenadio snijeg u slunjskom  kraju. Palo ga je par centimetara ali dovoljno da okiti naše voćke, krovove naših kuća, naša polja i šume…