Trgovina ljudima –

8 velj

Danas je počeo osmi svjetski dan molitve i razmišljanja protiv trgovine ljudima. Tema je: Moć brige:  žene, gospodarstvo i trgovina ljudima. A na današnji dan crkva slavi spomendan svete Bakhite koja je postala univerzalni simbol opredjeljenosti crkve protiv trgovine ljudima. Pridružujemo se oneline molitvenom maratonu od 21 do 17 sati prateći različite vremenske zone. Maraton počinje u Oceaniji, ide preko Azije, Bliskog Istoka, prelazi u Afriku, Europu, Južnu Ameriku i završava u Sjedinjenim Državama Amerike. Ponekad se zgražamo nad “mračnim srenjim vijekom” i pitamo se kako su se mogla događati takva zla vezana uz praznovjerje. A danas? U moderno doba, kod tolikih medija, da se mogu ljudi, žene i djeca prodavati u ropstvo! Nažalost, to je kruta istina. Možemo bar izreći molitvu za ljude koji su lišeni svoga dostojanstva, koji su roba na tržištu. Smijemo li reći: to se mene ne tiče, to je njihov problem!

Tko je sv. Bakhita? – Što to znači trgovina ljudima možda najbolje svjedoči sveta Jozefina Bakhita, afrička je svetica iz Sudana, koja je rođena 1869. god. u uglednoj obitelji, ali su je u dobi od 5 ili 9 godina  oteli Arapi i prodali trgovcima robljem. Postajući vlasništvom raznih robovlasnika, doživljavala je velika ponižavanja i mučenja. Kako je od otmice doživjela velike traume, zaboravila je i vlastito ime, pa su joj ime Bakhita dali njezini robovlasnici. Zanimljivo da to ime znači “sretna”! Kad joj je bilo 10 godina, prodana je nekom turskom generalu u Sudanu, koji se posebno iživljavao nanoseći joj svakodnevne duboke rane bičevanjem, a također ju je dao tetovirati po trbuhu i grudima, kako bi ju označio kao svoje vlasništvo. Rane koje su nastale od tetoviranja i bičevanja obično je posipao solju, kako bi ostali ožiljci, pa je tako sa svojih 13 godina Bakhita nosila takva 144 biljega ljudske nečovječnosti.

1882. godine prodana je nekom talijanskom konzulu, a on ju je dvije godine poslije odveo u Italiju i ondje predao svomu prijatelju, trgovcu Augustu Michieliju, da mu bude sluškinja. Taj je bio, za razliku od svih prethodnih, pažljiv i obazriv prema budućoj svetici, a u njegovoj je službi provela tri ili četiri godine. U Italiji je upoznala kršćanstvo, a na krštenju je dobila ime Jozefina. Nadahnjivala se na životu i muci svoga Spasitelja, te je svakodnevno sve više rasla u duhovnoj snazi po kojoj je mogla oprostiti svojim mučiteljima.

Njezini su se vlasnici 1887. god. vratili u Afriku, dok je ona stjecajem određenih okolnosti nakon nekoga vremena zadobila slobodu, te je tako mogla još više izgrađivati svoju vjeru. Postala je redovnica, a svojom vedrinom i iznimnom snagom osnaživala je mnoge. Živjela je u samostanu 45 godina, radeći kao sakristanka, vratarica i vrtlarica. Kako joj se život bližio kraju sve je više obolijevala, tako da se na koncu mogla samo kretati u invalidskim kolicima, podnoseći teške muke. Takvu je svoju patnju prinosila Kristu patniku, i na takav način zahvaljivala Bogu što je imala milost suobličivati se svomu Spasitelju. Umrla je 8. veljače 1947., blaženom ju je proglasio sveti Ivan Pavao II. 1992. godine, a osam godina poslije – 2000. proglasio ju je i svetom. (prema Snježana Majdandžić-Gladić s portala Vjera i djela)

Primjer svete Bakhite govori nam mnogo. Sjetimo se da je u Isusovo vrijeme bilo robovlasničko uređenje. Isus se stavio na stranu poniženih i obespravljenih. Crkva je nastaviljajući njegovo djelo izvela jednu od najvećih revolucija. Bez rata ukinula je robovlasničko uređenje. Ne zaboravimo da su Rimljani imali robove koje su mogli prodati, osakati, ubiti… Sveti će Pavao napisati: “Nema više Grk, Rimljanin, rob, slobodnjak, muško žensko! Svi smo mi jedno u Kristu!” Kad se rob krstio on je postao brat svog gospodaru i što god “učiniste jednome od ovih najmanjih meni ste učinili” – odjekivale su i odjekuju ove Kristove riječi do danas!

Zbog svega toga već se nekoliko godina 8. veljače obilježava Svjetski dan molitve, razmišljanja i djelovanja protiv trgovine ljudima, a koji je izravno nadahnut životom svete Bakhite, pa je razumljivo da se obilježava na njezin spomendan.

Danas je slunjski kraj suncem okupan

Večeras u 17 sati: ova slunjska utvrda svjedoči o hrabrosti generacija prije nas,,,

U Slunju 4 novozaraženih – PCR testiranjem na području grada Karlovca otkriveno je 86 slučajeva, u Ogulinu 20, Dugoj Resi 14, Ozlju 5, Slunju 4, općini Barilović 2, Cetingrad 1, Generalski Stol 6,  Josipdol 1,  Netretić 5, Plaški 6,Vojnić 2, Žakanje 4. A brzim antigenskim testiranjaem u Domu zdravlja Karlovac otkriveno je 20 pozitivnih osoba, u Domu zdravlja Duga Resa 81, u Ogulinu 20, u Ozlju 28, u Slunju 14 i u Vojniću 2 – izvješćuje Županijski stožer. 

                                

Preminuo je u 82. godini života STIPE ŠPOLJARIĆ iz Rakovice 101. Pogreb 08,02,2022. u 14 sati na groblju u Rakovici. Za njim žali žena Jelka, sin Igor, kćerke Nada i Danijela, zet Ivan, 5 unučadi, praunuk, brat Joso, sestre Mira i Marijana, rodbina. Počivao u Božjem miru!

Preminula je u 67. godini života SUMBULJKA JURČEVIĆ iz Ruševice 79. Pogreb u srijedu 08.02.2022. u 14 sati na groblju u Cetingradu. Za njom žali muž Joso, sinovi Milan i Ilija, kćerke Ankica i Rose, sestra Ivuša s obitelji te rodbina. Počivala u miru!