Blaženi Stepinac – Sajam u Slunju – Pogreb Mare Magdić

10 velj

Danas crkva slavi blaženog Alojzija Stepinca, čovjeka koji je u teškim vremenima bio glas Božji. Već kod imenovanja za zagrebačkog nadbiskupa bio je svjestan „težine križa koja ga čeka“. Bilo je to 1937. kad je imenovan zagrebačkim nadbiskupom. Godine koje su slijedile bile su “žrvanj” u kojem se našla Europa, kršćanska Europa. Naš narod nije bio pošteđen. Nacizam i komunizam, nespojivi s kršćanskim altruizmom, pokazali su svoje zločinačko lice. U godinama rata Stepinac je spašavao što se spasiti dade. Nije odobravao niti jednu ideologiju nespojivu s kršćanskom idejom spasenja svakoga čovjeka. Odbio je odcijepiti katoličku crkvu od Rima. Dakle, nije htio služiti pobjedničkoj komunističkoj ideologiji koja je iza sebe ostavila masovne grobnice, likvidacije i teror. Osuđen je 1946. na 16 godina zatvora. Sveta Stolica uvrstila ga je u kardinalski zbor. U zatvoru je i preminuo na današnji dan 1960. u rodnom Krašiću. Kardinal Stepinac simbol je jednog naroda koji se borio između dva mlinska kamena. Kardinal je ostao uz svoj narod u nošenju križa, poniženju i vjeri u pravdu. Bio je socijalno osjetljiv i spašavao u teškim okolnostima ugrožene. Jednako kao što ga se ne može dovesti u vezu s komunističkim likvidacijama zbog “šutnje” isto tako ga se ne može zbog istih razloga optužiti zbog “šutnje” u nacističkom razdoblju. Zlo je zlo bez obzira koje boje!  Kard. Stepinac bio je glas razuma i glas kršćanske nade u jednom mračnom vremenu. Nosio je križ sa svojim narodom do svoje smrti godine 1960. Papa Ivan Pavao II proglasio ga je 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici pred pola milijuna vjernika blaženim. Njegov spomendan slavi se upravo danas.

          Danas je sajam u Slunju. Lijepi sunčani dan privukao je mnoge na slunjski sajam četvrtkom.      

Pri kraju je izgradnja šetnice oko Rastoka. Sinoć smo prošetali i uživali u divnim prizorima. Dakako, još je puno posla oko “ušminkavanja” staza. ali će ove staze otkriti šetačima neviđene ljepote koje su do sada bile skrivene.

Molitva u bolesti:

   Gospodine, imam vremena. Puno vremena.
Dok sam bio zdrav, mislio sam kako bi bilo lijepo
imati puno vremena.
Sada, prisilno, imam vremena.
Ali vrijeme ovih sati i dana druge je vrste.
Vrijeme razmišljanja i prekapanja,
propitivanja i predbacivanja.
Toliko toga mota mi se po glavi.
Gospodine, trebam te:
sačuvaj mi jakost, povjerenje i pouzdanje
da si dobar svojoj djeci.
Ti budi naš Bog u radosti i patnji. Amen.                                                  

                                                                        

Preminula je u 81. godini života MARE MAGDIĆ iz D. Taborišta 145. Pogreb 10.02.2022. u 14 sati na groblju u Slunju. Za njom žale sin Josip s obitelji, kćerke Nikolina, Katarina s obiteljima, unučad, rodbina