Čisto srce stvori mi Bože – U mislima i molitvama s Ukrajinom

27 velj

Čovjek se uči dok je živ – ponavljamo ovu narodnu uzrečicu. Učimo na svojim ponajviše i tuđim pogreškama. Svoje greške malo bolje zapamtimo. Govori se o reformi školstva ne samo danas nego i za vrijeme komunizma o tom se pričalo kao čarobnom štapiću koje će sve riješiti. Izgleda kao da su reformatori imali pred očima farmu pilića koja treba  uzgojiti piliće da budu zdravi i debeli. Ali za klanje! Tako izgleda i reforma školstva bez konačne svrhe. Po plodovima se prepoznaje stablo. Po plodovima se vidi kakav je tko i što mu je u srcu. Neki će trebati godina i godina dok otkriju da su vjerovali manipulatorima. “Ne može slijepac voditi slijepca” – kaže današnje evanđelje. “Čisto srce stvori mi Bože i duh postojan obnovi u meni!” – kaže psalam. Ovo je poziv da u jezgri našega bića ili kako mi to kažemo u srcu stvorimo čistoću. Onda iz čistog srca izlaze dobre misli, suosjećanje, kajanje, zahvalnost…Isus kaže: “Ako ne budete kao djeca nećete ući u kraljevstvo Božje!” Dijete je otvoreno rastu, prihvaća pruženu ruku, otvoreno je znanju i novim spoznajama.  Onaj čije je srce zatrpano ohološću nije sposoban za rast: on je umišljen da sve zna. U Isusovoj školi učimo se poniznosti a to znači realnosti. Iz čovjekovog srca može izlaziti dobro i zlo.

Možemo li održati čisto srce u svijetu zla, ratova, mržnje? Upravo ljudsko srce, jezgra ljudskog bića, središte je gdje se događa opredjeljenje za život ili smrt. U ljudskom srce se rađaju  ratovi. Zaton Isus  govori da zlo stablo ne može rađati dobre plodove. Zlo srce rađa zlo. Pavao danas govori o pobjedi nad smrt i pomalo se ruga smrti: “Gdje je smrti žalac tvoj?” Po Kristu možemo izvojevati pobjedu nad strahom i smrću. Zato “slijepac ne može voditi slijepca!” Koloiko se danas namiće slijepih vođa, umišljenih veličina, bahatih pojedinaca koji su umišljeni da sve znaju. Dragi Isus je jedini Učitelj kojemu možemo povjerovati. On je svoje riječi potvrdio smrću i uskrsnućem.

Najljepši trenuci našeg zemaljskog putovanja su nedjeljne mise koje daju smisao našem vremenu, radu, kušnjama: slijedimo Krista koji je radi nas i radi našega spasenja uskrsnuo

Najljepši događaji na našoj planeti su mise po našim crkvama

Danas nas je posjetio slab snijeg