Čista srijeda: post i molitva za mir u Ukrajini

2 ožu

Postoji vrijeme radosti i tuge, vrijeme sjetve i žetve, vrijeme mraka i sunca, vrijeme rata i mira …uči nas biblijska mudrost…Nakon jučerašnjih maškara koje su u sjeni rata u Ukrajini bile pomalo prigušene, danas počinje vrijeme ozbiljnosti, preslagivanja naših prioriteta…Moć, slava i bogatstvo mogu nas zaslijepiti i učiniti od nas neljude.  Vidimo što strast za moći čini u Ukrajini. Ali, nije nitko od nas imun od ove napasti. Isus je u pustinji postio 40 dana (o kruhu i vodi) bio izložen ovim trima napastima: da pretvori kamen u kruh (bogatstvo), da skoči sa hrama i učini čudo (slava) i najopasnija da se pokloni ili prikloni carstvu sotone. Isus je odlučno odbio sve tri napasti i pokazao nam primjer kako izbjeći zamkama koje stoje na našem putu slobode djece Božje. Bogatstvo nas može učiniti bešćutnima: korizma je vrijeme kad učimo dijeliti s drugima. Ne radi se o velikim tajkunima nego svatko od nas može imati zatvoreno srce za brata u potrebi. Ništa ne možemo ponijeti sa sobom: ostavljamo sve iza sebe pa i tijelo u grobu. Idemo pred lice Božje onakvi kakvi jesmo. Nepravedni upravitelj iz Evanđelja pohvaljen je jer je povjerena dobra dijelio drugima velikodušno kad je naslutio da će biti otpušten. Darivanjem tuđih dobara stekao je sebi prijatelje i bogatstvo. Mi smo upravitelji dobara koja su nam povjerena i njima stječemo dobra neprolazna. Koliko može slava i ugled zarobiti pojedince! Mogu se umisliti da su oni to postigli ali zaboravljaju da su im dani darovi kojima su stekli slavu. Najopasnija napast je stavljanje u službu sotone.  A sotona je vrlo inteligentan ali bez srca. Svojim zavodljivim frazama on nas može zarobiti da mu služimo misleći da činimo dobro. On nas želi odvojiti od Božje ljubavi i prepustiti mraku i beznađu. Zato Isus ističe nakon ove sotonine napasti da jedino Bogu služimo i ostanemo u njegovoj ljubavi.

Crkva u Europi okuplja se oko euharistijskog stola u Korizmi. Od Čiste srijede i kroz cijelu korizmu predsjednici biskupskih konferencija našeg kontinenta slavit će misu na kojoj će uputiti zaziv za mir i moliti za poginule u ratu i umrle od covida.

Danas je post i nemrs u čitavoj crkvi. Europski biskupi pridružuju se apelu pape Franje “da 2. ožujka, na Čistu srijedu, bude Dan posta za mir. “Potičem napose vjernike da se toga dana snažno posvete molitvi i postu”. – poziva Papa Franjo.

Večeras je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 17 sati

.

Spomeni se čovječe…Obred pepelanja nakon službe Riječi