Biskup posjetio župe Slunj i Blagaj

8 ožu

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić danas je službeno posjetio župe Slunj i Blagaj. Svakih pet godina biskup posjećuje svaku od povjerenih župa. Ovaj posjet pod nazivom vizitacija dragocjeni je povijeni izvor informacija o stanju u pojedinoj župi. Naime, biskup snima stanje u župi i to ostaje u arhivu…

Biskup je stigao u Slunj u 10 sati u pratnji tajnika preč. Mišela Grgurića. Odmah su se uputili u župu Blagaj koju od Drugog svjetskog rata vode slunjski župnici. Ova župa broji svega 23 obitelji. Pred crkvom ga je dočekala grupa vjernika koji su ga srdačno pozdravili. Pogledao je crkvu, pomolio se za žive i pokojne. Vjernici su s njim razgovarali i napravili snimak.

Slijedio je posjet župi Slunj. Po običaju biskup posjeti neke ustanove. U korona krizi izbor je skučen. Ipak, posjetio je slunjske vatrogasce koji ove godine slave 130 godina postojanja njihovog društva. Predsjednik Mijo Močilac i zapovjednik Alen Holjevac, inofrmirali su biskupa o svojim aktivnostima. Oni uživaju simpatije u zajednici upravo zbog svoje požrtvovnost. U dvorani DVD-a održava se savjetovanje o poticajima OPG-ovima i udrugama pa ih je biskup pozdravio.

Uputili su se potom u zgradu poglavarstva. Dočekala ih je gradonačelnica gđa Mirjana Puškarić sa suradnicima. Bio je to razgovor o svakodnevnim problemima i šansama. Zanimljivo da su uz gradonačelnicu kao suradnice isključivo žene. Nije to zbog dana žena nego jednostavno žene umiju, znaju i mogu…

Nakon okrepe u župnom stanu /ručak priredila Valentina/ biskup se susreo s narodom u crkvi. Naime, u 16 sati slavio je misu. Osmaši koji se pripremaju za krizmu u prvim su redovima kako to dolikuje. Ova je misa zapravo vrhunac biskupova posjeta: zajedništvo s Kristom uskrslim koji je s nama u sve dane do svršetka svijeta. Biskup je kao prvi učitelj u biskupiji progovorio narodu pastirku riječ ohrabrenja.

Nakon mise susret s članovima župskog pastoralnog vijeća. Biskup je pohvalio rad članova vijeća  koji sa župnikom promišljaju, čitaju znakove vremena, svjedoče i raduju se  hodu Božjeg naroda na putu spasenja.

Biskup u Blagaju s grupom vjernika

Biskup u razgovoru s vatrogascima…

Snimak: biskup s vatrogascima

Biskup je posjetio i savjetovanje o poticajima u dvorani DVD- Slunj

Biskup s gradonačelnicom i suradnicama

Maske su zakon u zatvorenom…

Misa u slunjskoj crkvi u 16 sati koju je predvodio biskup

Biskup s ovogodišnjim kandidatima za Krizmu u župi Slunj 19. lipnja

Razgovor s članovima župskog pastoralnog vijeća