Slunj: sajam četvrtkom – Cetingrad: slavlje sv. Josipa i godišnji sajam

17 ožu

Preminuo je Igor Madić, publicist, intelektualac…Lijevi intelektualci kuju ga u zvijezde, drugi mu prigovaraju štošta. On sam će u svom stilu reći da je branio “slobodu lajanja”. Odmah nam padaju riječi Dostojevskog koji po prilici kaže “da ćemo za svaku riječ polagati račun”. Riječ napisana ili izgovorena može raniti, zaslijepiti ali i otvoriti nove vidike. Talijanski književnik G. Papini razmišlja ovako: kad bi prijetila kozmička katastrofa koja bi sve uništila što su ljudi stvarali u umjetnosti, literaturi i kad bismo mogli spasiti samo jednu stranicu što bi trebalo spasiti kao najdragocjenije? On odmah predlaže da bi spasio stranicu iz evanđelja koja govori o izgubljenom sinu. Sin napušta oca i odlazi u svijet, predaje se hedonizmu, igri zabavi. Pomalo je sve dublje tonuo i dospio među svinje što znači do dna. Tada je počeo razmišljati i “došao k sebi”. Odlučio se vratiti ocu! Sjetio se ljepote očeva doma. Zanimljivo da ga je otac neprestano čekao. Ne samo da mu nije ništa prigovarao nego je nastala radost u kući. Otac je priredio gozbu “jer ovaj moj sin bijaše mrtav i oživje”.   U ovoj kratkoj prići sadržana je ljudska drama. Svakoga od nas. Naše vrludanje u životu i traženje smisla najbolje je izrekao veliki Augustin u rečenici: “Nemirno je srce naše dok ne otpočine u tebi Bože!”. Ne znamo kako je tu dramu proživljavao Igor Mandić.  U zadnjim trenutcima našega života  možemo “doći k sebi” i vratiti se Ocu. .

Sajam u Slunju svakog četvrtka

Zbor sv. Josipa i godišnji sajam u Cetingradu u subotu 19. ožujka. Župa se priprema trodnevnicom od 16. ožujka svaku večer u 18 sati

Na dan sv. Josipa u subotu 19. ožujka mise u 9 sati, svečana u 11 sati. Održat će se i godišnji sajam nakon prekida zbog korone. .