Plitvice: heroji se ne zaboravljaju

31 ožu

Pred 31 godinu na blagdan Uskrsa počela je i formalno bitka za slobodu domovine. Velikosrpska agresija sručila se na mladu hrvatsku demokraciju. Uz podršku pobunjenih lokalnih Srba JNA je pokušala pokoriti Hrvatsku: barikade na cestama, mitinzi, ratni huškači dizali su ratnu atmosferu. Naš je narod bio goloruk – službeno razoružan – pod embargom za uvoz oružja. Policija je bila jedina organizirana snaga koja se mogla kako-tako suprostaviti  prijetnji. Kad su i na Plitvicama pobunjenici postavili barikade hrvatska je policija odgovorila: na uskrsno jutro specijalna policija odlučno je krenula ukloniti barikade. Naišla je na pucnjavu. Tromblonska mina bačena je na autobus pun policajaca. Nasreću nije eksplodirala! U okršaju s pobunjenicima poginuo je mladi policajac Josip Jović. Prva žrtva! JNA se nametnula tobože kao posrednik ali je zapravo čuvala okupirano. Hrvatska je ovom akcijom poručila da je odlučna braniti slobodu i demokraciju pa i uz najveće žrtve. To će okruniti veličanstvenom akcijom zvanoj “Oluja” kojom je agresija skršena. 

Danas, 31 godinu nakon tog događaja, okupili su se veterani, branitelji, rodbina poginulih na Plitvicama. U 11 sati počelo je svečano polaganje vijenaca pred spomenik Jospipu Jović –  presječeno stablo kao simbol pokošenog života. Vijence je  položila rodbina, ministar policije Davor Božinović, predsjednik Republike Milanović, predstavnici braniteljskih udruga, roditelja poginulih branitelja, predstavnici lokalne vlasti.

Završnu riječ imao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. On je podsjetio na naše mučenike koji ne smiju biti zaboravljeni. Narod koji zaboravlja svoje mučenike nema ni budućnosti. Stabla koja okružuju ovaj prostor pridružila su se sjećanju na tisuće branitelja, djece, starijih osoba …koji su dali živote za slobodu.

Rodbina…

Predsjednik Milanović

Ratni veterani

Policija posebno njeguje uspomenu na Josipa Jovića

 

Roditelji koji su izgubili sinove…

Vojni Ordinarij mons Jure Bogdan

Mladi športaši pridružili su se sjećanju