Spomen Muke Gospodnje

15 tra

Danas je Veliki Petak, drugi dan svetog Trodnevlja. Nakon sinoćnje mise večere Gospodnje vjernici su bdjeli do pola noći u slunjskoj crkvi. U tišini su molili…Jutros je osvanuo sunčani dan. Poneko svrati u crkvu i pomoli se. Molitva nas liječi. Patnja nam može biti draga ako se mjeri ljubavlju.

Veliki Petak: pozvani smo slijediti Isusa na putu muke i raspeća. Sinoć su zamukla zvona na misi večere Gospodnje. Danas crkva posti: nema svečane euharistije (mise). Danas se okupljamo na čitanje muke, klanjanje i ljubljenje križa te Pričest. U nekim crkvama bdiju i drže stražu kod Isusovog groba. To negdje čine vatrogasci, športaši…

Ono što nas ne samo danas začuđuje i ne možemo do kraja odgovoriti je pitanje zašto je Bog  htio spasiti čovječanstvo mukom, poniženjem i raspećem čovjeka Isusa iz Nazareta! On je na križu ponižen i ušutkan. Sama pravda i dobrota je ponižena i odbačena. Pravednik je trpio u sramoti, napuštenosti i silnoj patnji. Susrećemo se s božanskom logikom koja izokreće ljudske planove. Žrtva Pravednika oslobađa nas od zla. Pred raspetim osjećamo zahvalnost i ljubav. Postajemo svjesni da svi naši životni križevi dobivaju smisao po Kristovu križu. A križ i patnja nisu sami sebi svrha: zadnju riječ ima uskrsnuće i život vječni. Danas padamo na koljena pred tajnom ljubavi koja je spremna na najveću žrtvu radi nas i našega spasenja. Zato današnji obredi završavaju Pričešću: Krist je ostao trajno prisutan  među nama u euharistiji, komadiću kruha i vina. On nas čini dostojnima “hrane besmrtnosti”.  “Tko bude jeo od ovoga kruha živjet će u vijeke!”

Ovi su cvjetovi u tami zemlje u dugim zimskim noćima, pod snijegom i ledom, čekali svoj čas

U crkvi u Blagaju danas – na Veliki Petak – obredi Muke i klanjanja križu počinju u 15 sati a u Slunju u 17 sati!