Velika Subota

16 tra

Na Veliku Subotu vlada muk, tišina. Izgleda da je Istina i Ljubav pokopani, da je Zlo jače od dobra…Međutim nastaje preokret, prava eksplozija koja svom silinom dolazi do našeg  uha i srca, eksplozija Uskrsnuća koja je zahvatila našu planetu. Večeras je pravi vatromet obreda, poruka, radosti…Okupljamo se u noći koja je simbol smrti. Usksna svijeća koju svećenik pripaljuje na ognju ulazi u crkvu koja je u mraku. Svjetlo uskrsne svijeće, simbol Kristova Uskrsnuća, osvjetljava crkvu i svjetlo ispuni svaki kutak kuće Božje. Krist obasjava svijet svojim uskrsnućem. Birani odlomci iz svetih knjiga podsjećaju nas na put spasenja. U ovoj noći mnogi će se krstiti i postati djeca Božja, sinovi vječnosti. Slavlje završava svečanom euharistijom: blagujemo Krista koji nam se daje za hranu, mir i vječni život.

Poznata je bolest zaboravljanja, uglavnom kod starijih osoba, zvana Alzheimerova bolest. Nastaju rupe u pamćenju, zaboravljamo…To se može dogoditi i u našem duhovnom rastu: može nas pogoditi bolest zaboravljanja silnih djela Božjih. Ova sveta noć prilika je da osvježimo pamćenje, da dovedemo u svijest veličanstvena djela Boža: od stvaranja do Uskrsnuća. Trebamo ustati iz grobova naše ravnodušnosti, sljepoće srca…

Večeras se okupljamo u Blagaju u 20 sati a u Slunju u 22 sata na vazmeno bdjenje (blagoslov ognja, čitanja, krsno slavlje, misa i blagoslov jela)

 

U Slunju jutros