Slavlje sv. Ante u Drežniku – Preminula Dara Muić r. Lalić

13 lip

Danas slavimo sveca svega svijeta – Sv. Antu Padovanskog. Rođen 1195. u Lisabonu kršten je kao Ferdinand. Stupio je kao mladić u opatiju augustinskih kanonika te je zaređen za svećenika. Njegov suvremenik je bio sv, Franjo Asiški. Ante se priključio sv. Franji i njegovoj braći. Kad je jednom prilikom propovijedao svi su bili oduševljeni njegovim darom. Neumorno je propovijedao kao redovnik franjevac. Umro je u dobi od 36 godina ali u malo vremena dugo je živio. On je postao svetac svega svijeta!

Danas župa Drežnik Grad slavi sv. Antu kao svoga zaštitnika. Lijepi sunčani dan. Iako je radni dan mnogi su vjernici pohrlili u crkvu svetog Ante. U 11 sati sisački biskup mons. Vlado Košić okružen desetoricom svećenika i desetak ministranata ušao je u crkvu. Slavlje patrona župa zaslužuje svečani ulaz. Župnik Dino Rupčić pozvao je sve da u procesiji kroz mjesto započnu slavlje nošenjem kipa sv. Ante. Procesija, u kojoj su momci nosili kip sv. Ante, krenula je cestom prema Sadilovcu, izišla na D1 i vratila se u crkvu. Narod je u ovoj procesiji, koja je trajala nepun sat vremena, pobožno pjevao. Biskup Košić nastavio je pjevanjem Slave. U kratkoj i jezgrovitoj propovjedi približio je sv. Antu našem vremenu i prilikama. Mnogi su pristupili Pričesti. Zbor uz pratnju orgulja pjevao je iz srca a narod prihvatio. Ovaj narod svoju vjeru živi i izražava pjevanjem. Na kraju su biskupu Košiću uručili simboličke darove. Narod se zadržao pred crkvom a slavlje je nastavljeno u obiteljima 

Procesija kroz mjesto

Biskup Košić okružen svećenicima

Narod pobožno sudjeluje u ,isi

Nakon mise druženja

                          

Preminula je u 75. godini života DARA MUIĆ  r. Lalić, supruga  Ivana Muića iz Blagaja. Bila je draga osoba, širokog srca. Pogreb u Blagaju 14.06.2022. U 13 sati misa zadušnica u župnoj crkvi a nakon mise pogrebna povorka kreće prema groblju. Za njom žali suprug Ivan, sinovi Josip i Goran, unuci, snahe, rodbina te mnogi prijatelji i znanci.