Mons. Tomislav Rogić šibenski biskup

3 lip

Danas je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić sazvao sjednicu Zbora savjetnika u Gospiću u 10.30 sati. Međutim, sjednica je bila u sjeni imenovanja člana zbora savjetnika, kanonika, ravnatelja svetišta crkve Hrvatskih mučenika na Udbini mons. Tomislava Rogića šibenskim biskupom. Novoimenovani biskup odradio je sjednicu do kraja. Na kraju je biskup mons. Križić pročitao dokument imenovanja. Potom su svi članovi zbora savjetnika, biskupi Križić i Bogović s novoimenovanim biskupom Rogićem  pošli u kapelu na molitvu zahvale. Ovo imenovanje nije nas iznenadilo ali ipak ostaje komadić tuge zbog “gubitka” ovog dragog svećenika. Za Gospićko-senjsku biskupiju to je čast ali i gubitak. Ovisi kako se gleda. Ne možemo zamisliti naše promišljanje pastoralnog rada bez mons. Tomislava Rogića.

0306161c

Molitva zahvale u kapeli

0306161b

Današnji snimak nakon sjednice Zbora savjetnika: biskup mons. Zdenko Križić, novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Mile Bogović (prvi red)

Mons. Tomislav Rogić rođen je 8. studenoga 1965. u uskočkom Senju u obitelji Ivana i Marice Rogić. Osnovnu školu pohađao je u Senju. Maturirao je na klasičnoj gimnaziji u Zadru, a teologiju je studirao u Rijeci gdje je diplomirao. Za svećenika je zaređen u Rijeci 22. lipnja 1991. kao svećenik tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije. Kao mladi svećenik djelovao je kao župni vikar u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici, potom odlazi na postdiplomski studij u Rim na Papinsko sveučilište Gregoriana gdje postiže magisterij iz Biblijske teologije.

Poslije povratka iz Rima bio je predavač na Biblijskoj katedri Teologije u Rijeci, studentski kapelan za grad Rijeku (1996.-2000.), župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci (1997.-2000.). Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije bio je od 2000. do 2004., a potom župnik i dekan župe svetoga Križa u Ogulinu od 2004. do 2012. Od 2012. godine župnik je a kasnije i dekan kad je osnovan Udbinski dekanat i ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika na Udbini. Obnašao je i obnaša važne službe u Gospićko-senjskoj biskupiji. Tako je predsjednik Prezbiterskog vijeća, član Zbora savjetnika, kanonik Senjskog kaptola od 2012. Posebno je zapažen njegov rad s mladima. Kroz saborovanje mladih prošle su generacije mladih koji se živo sjećaju ovih neponovljivih susreta. Mons. Tomislav je komunikativan, jednako se druži s malim ljudima i onima na položajima, duhovit je i rado viđen ne samo u svećeničkom društvu. Dodajmo da je sudjelovao kao predavač na tečajevima za brak koji se održavaju u Slunju u svibnju i listopadu. Njegova su predavanja bila posebno zapamćena.

0306161e

Mons. Tomislav Rogić u Slunju na Presveto Trojstvo 2013. godine

160714c

Mons. Tomislav Rogić kanonik je Senjskog kaptola