Suze Sv. Lovre –

10 kol

U subotu 6. kolovoza dogodila se prometna nesreća s poljskim autobusom nedaleko Zagreba kod Brezničkog Huma. Autobusom su putovali hodočasnici u Međugorje. Poginulo ih je 12 a među njima svećenik Grzegorz Radziszewski i redovnica Janina Mateusiak. U Slunju smo očekivali autobus poljskih hodočasnika koji su željeli slaviti misu u našoj crkvi u nedjelju u 10 sati. Strahovali smo da su oni stradali. Hvala Bogu oni su po dogovoru stigli, slavili misu i otišli u Međugorje. Molimo za poginule i želimo oporavak povrijeđenim putnicima.

Danas je u Slunju oblačno

Sv. Lovro – Danas slavimo sv. Lovru, mučenika iz trećeg stoljeća. Papa Siksto II u Lovri je prepoznao revnog vjernika te ga je imenovao arhiđakonom. Brinuo se za siromašne i potrebite. Bilo je to vrijeme progona crkve. Nakon pape Sksta koji je podnio mučeništvo na red je došao Lovro. Kad su ga tražili crkveno blago on je pokazao siromašne i rekao da su najveće blago crkve. Stavili su ga na strašne muke: živog su pekli! Kršćani su u Lovri vidjeli velikog svjedoka vjere.

Suze sv. Lovre imaju veze s ovim mučenikom samo zato što se oko njegovog blagdana pokazuju na nebu meteoriti poznati kao perzeidi koji  ulaskom u atmosferu sagorijevaju i zasvijetle. Ovaj spektakl na nebu rado pogledamo i divimo se Božjoj veličini.

Ove godine najbolje će biti vidljivi suze sv. Lovre u noći s 11. na 12. kolovoza. Astronomska društva i ljubitelji astronomije organiziraju razne aktivnosti tim povodom. Gledanje teleskopom je privilegij koji će moći priuštiti samo neki.