Rakovica: slavlje sv. Jelene

18 kol

Rakovica, poznata po Rakovačkoj buni 1871. godine, danas je u svečanom raspoloženju. Patron župe, sv. Jelena Križarica, spada u trolist slavlja u kolovozu u slunjskom kraju: Velika Gospa u Cetingradu, Rokovo u Cvitoviću i sv. Jelena u Rakovici kolovoški je trolist slavlja. Danas je rakovačka crkva sv. Jelene otvorila vrata brojnim  hodočasnicima. U 10.30 počela je sveta misa. Pred oltar su ušla desetorica svećenika. Misu predvodi salezijanac  don  Mihovil Kurkut. Salezijanci inče upravljaju godinama ovom župom sa Plitvica. Zbor predvodi pjevanje ali narod prihvaća svaku pjesmu. Don Mihovil poduže je izlagao naš kršćanski hod u svjetlu sv. Jelene. Ona ostaje primjer i izazov nama danas da odgovorimo na izazove njenom hrabrošću vjere.

Mnogi su pristupili sv. Pričesti što je pokazatelj kršćanske osjetljivosti na Božju ponudu ljubavi. Misa se približila kraju. Ovo je zadnje slavlje sv. Jelene salezijancima koji napuštaju župu Plitvice pa tako i Rakovicu. Nedostajat će nam ovi sinovi don Boska koji su pokazali revnost u služenju Božjem narodu.

Nakon mise narod se zadržao oko crkve. Našlo se masnice, po koja čašica rakije, zasvirale su tambure…Narod se veseli nakon što je doživio Božju milosrdnu ruku koja ga vodi kroz zamke, radosti i tuge ovoga vremena.

Ulazna procesija

Crkva ispunjeni vjernicima koji znaju kome su povjerovali

Ugodno je vidjeti i narodnu nošnju

Desetorica svećenika (deseti je iza fotoaparata)

Fotografirao  Darko Rubčić

Nakon mise

Zaigralo je i kolo