Preminuo Marijan Filipović

19 kol

Doznajemo tužnu vijest: u bolnici u Rijeci preminuo je ugledni privrednik Marijan Filipović koji je srce ostavio u Cetingradu. Rođen je kod Travnika 1934. Godine 1952. dolazi u Hrvatsku, točnije cetingradski kraj gdje se bavi samaricom: izvlačenjem drva iz šume s konjima. Nije se bojao nikakvog posla a u posao je unosio sebe. Ovaj čovjek, obdaren iznimnom emocionalnom inteligencijom, napredovao je kao privrednik. U Gorskom Kotaru u Čabru  nastavio je svoj rad u drvnoj industriji. Širio je svoje poslove na poljoprivredu, trgovinu i turizam. Njegova odluka da svoju imovinu povjeri zakladi koja nosi njegovo ime. pobudila je veliku pažnju u javnosti. Zapravo nadahnuo ga je socijalni nauk crkve! Dodijeljena mu je zlatna kuna Primorsko-goranske županije za njegovo životno djelo kao osnivaču FinvestCorpa. Vođenje ovako velikog i složenog poslovnog carstva traži veliku žrtvu. Ovog dragog čovjeka Bog je obdario strpljivošću i upornošću. Nevjerojatno s kakvom je lakoćom i mirnoćom rješavao složene  poslove.

Njegov porojekt Agrocetin, voćnjak sa 80-ak tisuća jabuka i drugog voća, dug je ovom kraju koji je volio na poseban način. U ovaj je projekt ušao u godinama kad se ide u zasluženu mirovinu. Međutim, on je dječjim zanosom sadio voćnjak kod Kruškovače, sabirao plodove i darivao mnoge sočnim jabukama. Supruga mu je preminula. Gospođa Ruža Kljaić s obitelji bila mu je desna ruka zadnjih godina. Naši bogoslovi iz Rijeke dolazili su kombijem u njegov voćnjak nabrati jabuka za zimnicu!

Marijan je imao svoje mjesto u cetingradskoj crkvi. Njegova vjera bila je snaga koja ga je nosila u stresnim situacijama, davala mu mirnoću koju samo Božja dobrota može dati.

Jedna zanimljivost: gospodin Marijan je svaki dan gledao i čitao naše stranice, nalazio na njima poticaje i radovao se hodu Božjeg naroda.

Njegov pogreb je u Cetingradu sutra u subotu 20. kolovoza u 15 sati. Za njim žali kćerka i sin s obitelji, mnogi poslovni partneri, vjernici slunjskog kraja. Ponosni smo na život i djelo Marijana Filipovića!  Neka mu Gospodin podari život vječni!

Marijan Filipović (1934-2022): fotografija iz naše arhive snimljena u cetingradskoj crkvi