Uoči nedjelje – Oproštaj sa župama Slunj, Blagaj i slunjskim krajem

27 kol

Govori se u štednji energije u Njemačkoj. U uredima bi temperatura trebala biti 19 stupnjeva, izlozi u mraku. Blještavilo reklama se svodi na razumnu mjeru…Dolazi na naplatu politika bez alternative: Europa se oslanjala na ruski plin koji je postao predmet ucjena. U svemu tome čak možemo biti zadovoljni. Mi smo našu planetu primili od budućih generacija – često puta čujemo tu misao. Doista mi trebamo biti razumni u trošenju resursa na našoj planeti. Ova kriza dobra je prilika da razmislimo i da se pomalo privikavamo na skromniji način života kad je riječ o potrošnji. Obnovljivi izvori energije ostaju nam na dohvat ruke. U svakom slučaju – da nije bilo krize s ruskim plinom – trebalo je jednom dovesti u pitanje nerazumnu potrošnju ne samo energije. Nekad su se državnici hvalili koliko potroše energije. Dolazi li vrijeme kad ćemo se stidjeti zbog velike potrošnje energije, pogotovo one dobivene od nafte i plina? 

Godinama slunjsku crkvu čisti grupa dobrih domaćica koje se same organiziraju, dogovaraju. One crkvu očiste, osvježe tako da je milina u nju ući. One to rade tiho, bez reklame. Plan velečasnog da ih jedan dan odvede na izlet-hodočašće kamo zažele nije uspio. Teško ih je sve, zbog posla, sabrati. Ovom objavom odajemo priznanje i zahvalu tim dobrim ženama koje vode brigu o čistoći crkve nakon što su časne sestre napustile župu. Radi se o grupi od desetak domaćica ali broj njihov varira.

Oproštajna misa – Sutra u nedjelju 28. kolovoza slavim oproštajnu misu od župe Slunj i Blagaj. Mise su u Slunju u 8 i 11 sati a u Blagaju u 14 sati. Zahvalan sam dragim vjernicima Slunja i Blagaja ali i onima iz župa Lađevac, Cvitović, Cetingrad, Rakovica, Drežnik, Vaganac, Zavalje, Plitvice. Proveo sa s vama više od 30 godina: demokratski izbori, rat, progonstvo, povratak, obnova…Ostaju mi u sjećanju divni susreti, slavlja, korizmene i božićne ispovijedi ali i nošenje križa progonstva. Naše mise u progonstvu bile su izvor snage i spremanje povratka. Najljepši trenuci bili su oni kad smo živjeli jedni za druge, kad smo u teškim prilikama pokazivali širinu srca…

Mile Pecić, vaš velečasni

i