Danas u Blagaju pokopana Marija Stanišić – Tragedija u Nigeru – Analiza 1991. godine

9 lip

Danas u 16 sati okupili su se brojni vjernici, rodbina i prijatelji rodbine u župnoj crkvi u Blagaju. Željeli su iskazati počast kršćanskog ukopa Mariji Stanišić koja je preminula u Karlovcu gdje je živjela a rođena je u Blagaju 1939. Okupljeni vjernici  lijepo su sudjelovali u misi. Nakon mise pogrebna je povorka pošla prema groblju. Pokojna Marija pokopana je uz svog supruga Ivana u obiteljsku grobnicu. Za njom žale tri kćerke s obiteljima.

090616f

Tragedija 50.000 ljudi u Nigeru – U grad Bosso, u Nigeru, stigli su prvi čadski vojnici kao prethodnica kontingentu od 2000 vojnika poslanih u Niger da se suprostave ofenzivi sekte Boko Haram koja nadire iz susjedne Nigerije. U gardu Bosso, na obalama čadskog jezera, sukobi nigerskih trupa i islamista Boko haram traju danima. Grad Bosso osvojila je Boko Haram 3. lipnja. Već 4. lipnja vojska Niamey povratila je kontrolu nad gradom ali idućih dana grad je ponovno dospio u ruke Boko Harama. U sukobima 30 je regularnih vojnika iz Nigera i Nigerije poginulo a 50.000 stanovnika prisiljeno je na bijeg. Njihovo je stanje očajno: lišeni su pomoći u suhoj i užeranoj klimi a među njima je velik broj djece, žena i staraca. (prema agenciji Fides)

0906161a

Sa večerašnje sjednice posvećenoj godini 1991.

Analiza godine 1991. – Večeras je održana još jedna u nizu sjednica posvećenih analizi burnih događanja u 1991. godini u slunjskom kraju koji je tada bio u neprijateljskom okruženju. Na ovim sjednicama akteri tadašnjih događanja daju svoje viđenje događanja. Osjećaju dug prema povijesti i prema mlađoj generaciji da dadnu svoje svjedočanstvo.  Događaji su se tako silovito odigravali da je bilo nesnalaženja, nemoći ali nije nedostajalo lude hrabrosti. Neki su detalji vrlo zanimljivi i graniče s fantastikom. Ova bi svjedočanstva trebala izići u posebnoj knjizi koja bi ostala pisani trag o jednom kratkom ali burnom vremenu u kojem se stvarala povijest.