Danas sv. Vid – U Rijeci dva kanonika – Porast kršćana u Indiji – Preminula Anka Magdić

15 lip

Danas je spomendan Sv. Vida. Rodio se potkraj 3. stoljeća na Siciliji u poganskoj obitelji. U najranijoj mladosti u ljepotu kršćanske nade uputila ga je dadilja Krescencija i učitelj Modest. Bog je preko njega činio čudesa pa se za njega zainteresirao i car Dioklecijan koji ga je pozvao u Rim da mu izliječi sina od padavice. Predaja kaže da ga je i izliječio, ali je umjesto nagrade, mučen i pogubljen. Štovanje sv. Vida brzo se širilo a napose među slavenskim narodima. Tako su u Hrvatskoj njemu posvećene 123 crkve i kapele te brojni oltari sa slikama ili kipovima. Njegove se relikvije čuvaju u st. Denisu (Pariz) i Pragu gdje se nalazi relikvijar njegove ruke. Sv. Vid je zaštitnik grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Danas je u Perušiću u 17 sati blagoslov obnovljene kapele sv. Vida u naselju Kvarte.

150616a

Radnim danom neki vjernici rado dođu na misu iako im to nije dužnost: ljubav nadilazi sve propise i dužnosti. Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi (foto Marijana Kesić)

150616c

Danas u 10 sati u Slunju

Dva kanonika u Rijeci – Jučer, uoči sv. Vida, zaštitnika  riječke katedrale  i nadbiskupije, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je svečanu pjevanu Večernju s uvođenjem u službu novih začasnih kanonika, rektora riječke prvostolnice mons. Matije Matičića i župnika župe sv. Andrije ap. u Bakru mons. Giuseppea Vosille. Uz mnogobrojne svećenike i kanonike Riječke nadbiskupije, ustoličenju je nazočio predstojnik Ureda za liturgiju Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i glavni savjetnik za svećenike i sjemeništa u Vatikanu, opat Christopher Zielinski. Giuseppe Vosilla rođen 1939. u Cresu  zaređen je za svećenika  17.07.1966. u Senju zajedno s još četvoricom kolega (pok. Milan Bogović, pok. Mate Pavlić, vlč. Dinko Deželić i mons. Mile Pecić). Bio je župnik u Lipi, Rupi, u Jelenju a sada je župnik u Bakru. On će slaviti zlatnu misu u Bakru 17. srpnja ove godine u 11 sati. Ova mu je počast začasnog kanonika čestitka za zlatnu misu.

Porast kršćana u Indiji – Broj kršćana u tri indijske države Orissa, Chhattisgarh i Jharkhand povećao se u znatno većem postotku od prirasta stanovništva u razdoblju od  2001. do 2011. Prema istraživanju CPS kršćana je u Indiji 27,8 milijuna od kojih 2,5 milijuna žive u tri spomenute države. U ove tri države kršćani čine 9,3% stanovništva. Prema CPS u nekim poddistriktima kao na pr. u regiji Ranchi broj krščana je dosegao 80% od ukupnog broja stanovnika. Što se tiče distrikta Kandhmal u Orissi, pozornici mnogih pogroma kršćana 2008. godine, istraživanje pokazuje  da je ovdje 1981. bilo 9,4%  kršćana a 2011. postotak je povećan na 20,3%.

150616d

Razgovor u prolazu

Jutros je uglavnom sunčano u slunjskom kraju ali je pred nama promjenjivo vrijeme.

Danas u 16 sati pogreb Predraga Štefanca na slunjskom groblju.

                     †

Preminula je ANKA MAGDIĆ r. Butina iz D. Nikšića 32. Rođena je 1927. u Cerovcu. Vjenčala se 1946. s Ivanom Magdić s kojim je podigla sedmero djece. Preminula je 15. lipnja u karlovačkoj bolnici. Primila je svete sakramente. Bit će pokopana u petak 17. lipnja u 15 sati na groblju u Nikšiću. Za njom žale kćerke Veronika, Ivanka, Zora  i Mirjana te sinovi Ivan, Mile, Vlado  te unučad i ostala rodbina 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anka Magdić (1927-2016.)