Danas sv. Petar i Pavao – Slavlje u Cetingradu i Prijeboju

29 lip

Danas je svetkovina apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. Petrov brat Andrija prepoznao je Krista kao Mesiju i pozvao svog brata Petra. Petar je bio oduševljen Isusom ali je bio i slabić u nekim trenutcima. Zatajit će ga tijekom suđenja. Ali se znao i pokajati. Pavao je imao sasvim drugačiji put. Visoko obrazovan i blizak farizejima progonio je mladu crkvu. Pao je s konja na putu u Damask gdje je kanio privesti kršćane kao bogohulitelje, one koje su otpali od židovstva. Pavao je tada oslijepio, a kad su mu spale mrene s očiju, progledao je i u pravom svjetlu spoznao nauk koji su kršćani ispovijedali. Krstio ga je Ananija, a Pavao se kao veliki intelektualac dao na putovanja revno navješćujući Krista raspetog i uskrslog. Iako su išli različitim putovima ujedinila ih je vjernost Kristu.

Danas je godišnjica biskupskog ređenja mons. Mile Bogovića. Zaređen je na Petrovo 1999. u riječkoj katedrali a 2000. godine preuzeo je vođenje novoosnovane Gospićko-senjske biskupije kao prvi njen biskup. Uspješno je vodio ovu biskupiju do 25. svibnja ove 2016. godine kad se je povukao u mirovinu.

Slavlja u Cetingradu i Prijeboju – Danas župa Cetingrad slavi svetkovinu Petra i Pavla kao svoga suzaštitnika. Misa je u 12 sati koju predvodi preč. Richard Pavlić, župnik u Senju.

U slunjsko-plitvičkom kraju još je jedno slavlje Petrova: na Prijeboju (Priboj). Ova je crkva sv. Petra spaljena u Drugom svjetskom ratu, komunističke vlasti nisu dozvoljavale njenu obnovu, a 1991. srpski su ekstremisti minirali zvonik tako da je ostao samo dio zidova. Danas će se oko ovih ruševina okupiti prognani Pribojčani i vjernici iz Vaganca, Korenice, Plitvica… Ova crkva inače spada pod župu Plitvice.

Sveti Petar je zaštitnik malih župa Lički Ribnik i Rudopolje.

290616a

Jutros u slunjskom parku