Danas Gospa Karmelska: slavlje na Glavici

16 srp

Danas slavimo blagdan Gospe od brda Karmela. Ono se nalazi u Palestini, uz obalu Sredozemnoga mora, na kojem je starozavjetni prorok Ilija vatreno branio vjeru Izraela. Gospa Karmelska drevni je naslov bl. Djevice Marije po gori Karmelu u Palestini. Ondje su se u 12. st. okupljali pustinjaci koji su napose štovali Majku Gospodinovu. Nadahnuće im je bio prorok Ilija koji je na Karmelu posvjedočio da je Jahve Bog Izraela.

Redovnička zajednica koja je nastala na Karmelu preselila se u Europu jer je Sveta zemlja potpala pod tursku vlast. Tijekom povijesti sretno se razvijala tako da je dobila brojne svece i svetice u Crkvi. Karmelićani nose tzv. škapular kao simbol Marijine zaštite. Rado ga nosi i pobožni puk u smanjenom obliku kako bi uživao svestranu zaštitu bl. Djevice Marije.

Danas slavlje Gospe Karmelske na Glavici, u prekrasnoj šumici nedaleko Slunja. Misa je u 11 sati. Ove godine blagdan Gospe Karmelske pada u subotu pa se ne premješta na nedjelju. Dakle, danas u 11 sati slavlje Gospe Karmelske na Glavici! Lagana kiša koja jutros pada nije nikakva zapreka pobožnim vjernicima da se upute na Glavicu. Prije mise mogućnost svete ispovijedi. Misu predvodi vlč. Andrija Kekić uz suslavlje okolnih župnika.

160716a

Jutros u 9 sati krenula grupa hodočasnika iz Slunja pješice prema Glavici