Slavlje Gospe Karmelske na Glavici – Preminuo Mile Vuković

16 srp

Kišovito jutro. Čitavu je noć pomalo padala kiša. Ne prestaje padati ni preko dana. Slavlje Gospe Karmelske na Glavici, kojih 5 kilometara od Slunja, u šumi. Kapelicu skrivaju stoljetna stabla hrasta i bukve. Tek kad se dođe pred nju ostajemo iznenađeni. Ova kapelica, poljubac ovom kraju i ljudima koji žive ovdje, privlačila je staro i mlado desetljećima. Jedan grupa ide pješke iz Slunja. S kišobranima i u kabanicama. Vozila treba ostaviti u podnožju brda Glavice. Kiša je raskvasila put tako da se ni terenskim vozilom ne može doći do kapelice. Hodočasnici se penju s kišobranima, svatko nosi neku prtljagu. Okoliš  kapele i kapelu  uredile su marljive ruke Milkice, Jelene i Mace.  Mons. Ožura i vlč. Andrija ispovijedaju sat vremena prije mise. U 11 sati malo zvono oglasilo je početak slavlja koje se održava, zbog kiše, u kapelici koja može primiti do 200 ljudi. Inače, svake godine slavlje je na otvorenom, pred kapelicom. Misu predvodi rakovački župnik vlč. Andrija Kekić a koncelebriraju mons. Marijan Ožura i Mile Pecić, župnik. Narod pjeva, moli. U kapeli se osjeća ozračje bliskosti i intimnosti. Na kraju mise župnik zahvaljuje onima koji su, kiši usprkos, došli na ovo slavlje. Napominje da je sutra u nedjelju mlada misa u Korenici vlč. Mišela Grgurića. Slavlje je završilo himnom Tebe Boga hvalimo. Zahvaljujemo Gospodinu za ovaj dan, za kišu, za braću koja su se ovdje našla na ovom slavlju. Nakon mise druženje pod kišobranima. Ovaj put nije bilo narodnog veselja kao do sada jer kiša neprestano pada. Polako smo se spustili do automobila i vraćali se kućama obogaćeni jednim susretom kojemu je i kiša dala posebnu draž.

1607161a

 

1607161b

Misnici na oltaru

1607161d

Narod u sabranosti, molitvi i pjesmi

1607161e

Nakon mise razgovor pod kišobranima

1607161f

Dio jednog razreda našao se na Glavici

1607161h

Svatko je skoro ponio masnicu: jedni su druge častili

1607161g

Kiša je raskvasila zemlju i stvorila blato

Gospa Karmelska slavljena je i u Senju

Blagdan Gospe Karmelske, suzaštitnice drevnog biskupijskoga grada Senja svečano je 16. srpnja proslavljen misnim slavljem i procesijom ulicama Senja s kipom Gospe Ribarske, kako ju još nazivaju u Senju. Blagdan Gospe Ribarske prvi je puta predslavio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju s desetak svećenika među kojima su bili članovi drevnoga senjskog kaptola na čelu s mjesnim župnikom dr. Richardom Pavlićem, senjskim dekanom preč. Silvijom Milinom i predvoditeljem trodnevnice, župnikom Zavalja i Borićevca i domaćim sinom iz Sv. Jurja Dinom Rupčićem. Svečanost je staroslavenskom Krmpotićevom misom uveličao katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića, dok je u procesiji sudjelovala i Gradska glazba.
Biskup Križić istaknuo je značenje molitve kao snage koja otvara nebo. Ta preobrazba je primjer svima nama. Bog ne želi interesni odnos već želi istinitost naše molitve.Gospa. (prema IKI) 

 

                    †

Iznenadila nas je smrt MILE VUKOVIĆA koji je danas bio na slavlju Gospe Karmelske na Glavici. Inače je svake godine rado dolazio na Glavicu. Razgovarao je danas nakon mise i častio velečasnog i prijatelje čašicom svoje domaće rakije. Vratio se kući, prilegao i preminuo. Rođen je 1947. u G. Lađecu. Napravio je obiteljsku kuću u Slunju. Radio je u poreskoj upravi. Bio je drag, samozatajan  i skroman čovjek. Imao je srčanih problema zadnjih godina. Gospa ga je oslobodila zemaljskih patnji upravo na svoj blagdan. Sa suprugom Ankom podigao je dva sina: Dražena /Vuki/ i  Gorana. Bit će pokopan u ponedjeljak 18. srpnja u 16 sati na slunjskom groblju. Za njim žale supruga Anka, sinovi Dražen i Goran, unučad i rodbina. Nedostajat će nam ovaj dragi čovjek! Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

1607161i

Mile Vuković (1947-2016)

1607161j

Mile Vuković snimljen danas u 12.30 sati na Glavici