Slunj: žetva lavande

19 srp

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao dobra ispaša za pčele. U našoj zemlji najviše lavande raste na otoku Hvaru. Ime lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se, prati a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta i lavandina, eteričnog ulja. Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Ljekovito svojstvo lavande pokazuje se u smanjenju živčane napetosti pri migreni i neuralgiji. Ublažava grčeve i pomaže u zacjeljivanju rana.

Ta skromna ukrasna biljka može se vidjeti u vrtovima i parkovima u Slunju i okolici. Ovo joj podneblje odgovara, a velika vlaga može joj naškoditi – kaže nam Joso Bogović koji već godinama uzgaja ovu ljekovitu biljku. Iza restorana “Pino” njegova je velika plantaža. Zahvaljujući ljubaznom pozivu gđe Karoline danas u 16 sati našli smo se među žeteocima lavande. Naime, cvjetni dio lavande žanje se kao što se nekad žela pšenica. Desetak žeteoca žeti će tri dana. Požnjeveni cvijet Joso odvozi u Jastrebarsko na destilaciju. Nema svoje opreme za destilaciju (koštala bi 50.000 kuna). Dobit će oko oko 30 litara eteričnog lavandinog ulja koje onda pakira u male bočice i nudi turistima u Rastokama.

Zadržali smo se koji sat vremena sa žeteocima. Bezbroj pčela i insekata čitav dan su u lavandi. Srp, koji se rijetko vidi, u rukama ovih žeteoca pjeva. Jedan je muškarac među ženama a jedan je mladić vodonoša, odnosi požnjevenu lavandu u prikolicu. Morali smo napustiti ove žeteoce. Padaju nam na pamet stihovi pjesnika: “U našem kraju žita klasaju, rukama našim sijana, žetva nas čeka i žetva djevojaka, večernja, sjetna, tijana…” Umjesto žita ovdje je lavanda.

1907161b

Žetva lavande danas u Nikšiću

1907161c

Požnjevena lavanda odnosi se u skladište

1907161d

Joso Bogović, godinama nezaposlen, dao se na uzgoj lavande i uspio

1907161e

Ovdje se može osjetiti prepoznatljivi miris lavande

1907161f