Danas sv. Ilija prorok – Slavlje u župi Sinac

20 srp

Danas slavimo sv. Iliju, sveca koji se u našem kraju posebice štuje u Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Sveti Ilija je i zaštitnik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sveto pismo ovoga proroka opisuje posebice u Prvoj i Drugoj knjizi o kraljevima. Dobro su nam poznati opisi vatrenih kola, prijelaza preko Jordana kad ga je razdijelio udarivši svojim ogrtačem po vodi. Ili ona zgoda kad su balovi svećenici zazivali svoga boga, a on se nije odazivao. Ilija pak zazvao je Boga Izraelova i on ga je odmah uslišao i spalio žrtvu prinosnicu.

080716d

Sveti se Ilija časti uz Gospu Karmrelsku na Glavici. A jedina crkva u Gospićko-senjskoj biskupiji posvećena sv. Iliji je u Sincu. Danas župa Sinac, u Gackoj dolini kod Otočca, slavi sv. Iliju kao svoga zaštitnika. Svečana misa u 11 sati (predvodi vlč. Josip Štefančić). Ovdje se okupi puno naroda. Župnik u Sincu je vlč. Stanko Smiljanić.

Jutros su dva autobusa iz Slunja krenula u Zadar na jednodnevno kupanje u urganizaciji umirovljenika. Ne samo umirovljenici nego i njihovi unuci mogu jedan dan uživati u blagodatima mora. Cijena je samo 80 kuna.