Poništena presuda kardinalu Stepincu

22 srp

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, u cijelosti je danas poništilo presudu zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava – prenosi Hrvatski katolički radio.
Nadbiskupov nećak Boris Stepinac, koji je zatražio reviziju presude, zahvalio je hrvatskom pravosuđu na tome što se učinilo i što je poništenjem presude, kako je rekao, skinuta ljaga s osobe kardinala Stepinca, njegove obitelji i hrvatskog naroda.

Komunističke su vlasti suđenjem kard. Stepincu zapravo htjele eliminirati katoličku crkvu u Hrvatskoj, zadnje uporište nacionalne svijesti, ponosa i identiteta. Tražili su da kardinal prekine s Rimom i postane sluga komunističkog režima. Tadanji javni tužitelj Jakov Blažević bahato je komentirao da je “Stepinac kriv jer je odbijao suradnju s komunističkom partijom”. Suradnja je zapravo značila uništavanje crkve. Svojim čvrstim stavom kardinal je postao simbol otpora jednom diktatorskom režimu. Uz neviđenu hajku na kardinala i crkvu narod je u kardinalovoj hrabrosti vidio neuništivost vjere i nacionalnog identiteta. Kad ga nisu uspjele slomiti komunističke su mu lasti nudile odlazak iz Hrvatske što kardinal nije prihvatio. 

Crkva je bila uz svoga nadbiskupa. Papa Pio XII imenovao ga je kardinalom 1952. godine. Umro je u zatočeništvu u Krašiću 10. veljače 1960. godine. Vijest o njegovoj smrti pogodila je čitav hrvatski narod u domovini i svijetu. Pokopan je u kripti zagrebačke katedrale uz veliko mnoštvo vjernika unatoč Udbinoj prijetnji. Papa Ivan Pavo II proglasio ga je blaženim 03.10.1998. u Mariji Bistrici.

Ovu su vijest objavile mnoge agencije. Ovo bi mogao biti početak rehabilitacije ljudi koje je komunistički režim nevine osudio na drastične kazne ili početak lustracije koju su druge komunističke zemlje uglavnom provele.  “Leks Perković” sramota je  koja je Hrvatsku vratila natrag u mračna vremena. Presuda suda u Munchenu mogla bi biti početak lustracije. Jednostavno pitanje: kako bi mogao biti na nekoj važnoj državnoj funkciji čovjek koji je štitio ubojice, čak zakone mijenjao da ih zaštiti?