Počinje svjetski susret mladih u Krakovu – Sjećanje na ubijene u Borićevcu i okolici – Mladi krenuli prema Rakovici

27 srp

Sve je spremno u Krakovu za doček pape Franje, koji dolazi u prigodi 31. svjetskoga dana mladih, a koji se u Jubileju milosrđa održava u gradu svetoga pape Ivana Pavla II. Papa Franjo prvi put dolazi u rodnu grudu svetoga pape Wojtyłe, a upravo je njemu „tvorcu Svjetskog dana mladih“, posvećena sveta misa za otvaranje Svjetskoga dana mladeži, koju predvodi karkovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz. Očekuje se dva milijuna mladih.

Današnji dan slavio se u bivšoj Jugoslaviji bučno kao dan ustanka u Hrvatskoj. Povijesna je istina skrivana koja nije mogla ostati skrivena. Upravo na današnji dan pukla je puška ali u Hrvate koji su živjeli u selima oko Borićevca.  U Dabinoj jami iznad Brotnje ekshumirani su posmrtni ostaci 21 osobe, od čega desetero djece.  Ondje su nesretne civile iz sela Ivezići pobacali tzv. ustanici 1941. godine.  To etničko čišćenje slavljeno je kao dan ustanka. Ostavili su iza sebe 430 leševa.

Danas će u Borićevcu biti slavljena misa u 13 sati a prije toga obavit će se molitva nad jamom iznad Brtonje.

Sudionici ljetnog kampa jutros krenuli pješice iz Slunja prema Rakovici.

270716a

Mladi, sudionici ljetnog kampa, jutros su krenuli iz Slunja preko Lumbardenika, Broćanca…prema Rakovici. Iduća postaja im je Vaganac. Ako vidite ovu simpatičnu grupu mladih na putu od Slunja do Korenice, pozdravite ih sirenom ili ih ponudite čašom vode. S njima je velečasni Hrvoje Mravak. Jednostavno znajte da ovi mladi sanjaju bolji svijet, ljepšu Hrvatsku!!

                    †

Jučer je na groblju u Drežniku pokopan IVICA BOŽIČEVIĆ iz Lipovače 44. Preminuo je u 75. godini života. Za njim žali sestrična Mira s obitelji