Danas: moto susret, vjenčanje…

30 srp

Sv. Petar Krizolog dobio je naziv krizolog” što znači zlatousti. Odrastao je u gradu Forum Cornelii (danas Imola). Bio je đakon biskupa Kornelija kojeg je pratio u Rim gdje se susreo s papom Celestinom I. na kojeg je Petar ostavio snažan dojam pa ga je imenovao biskupom Ravene, koja je tada bila prijestolnica Zapadnoga rimskog carstva. U njegovo vrijeme su ravenske crkve bile pune jer se po primjeru biskupa dobro propovijedalo. Petar je imao dobar odnos s carskim dvorom. Gradio je samostane i crkve. Umro je iscrpljen od revnog pastoralnog rada 450. godine. Iza njega je ostalo 200 njegovih govora i propovijedi. Crkva ga je proglasila 1729. naučiteljem Crkve.

300716b

Danas se u Slunju vidi mnogo motorkotača

Lijepo sunčano subotnje jutro, dar na koji zaboravljamo. A danas će ovaj dan biti obilježen vjenčanjem Zlatka Belkovića i Josipe Flanjak u slunjskoj crkvi u 19 sati. Danas je i drugi dan moto susreta u organizaciji  slunjskog “Poskoka”. Sinoć je bilo u bivšoj vojarni Kneja živo: koncert! Jaki motori koji povremno protutnje daju do znanja da se tu nešto događa.

Pojačan promet. U 9 sati zastali smo u centru Slunja. Svako toliko zastoj dok pješaci prelaze cestu. Naime, glavna ulica kroz Slunj ujedno je i državna cesta broj 1. Ipak, nije baš tako kakve smo čuli prognoze: promet teče čisto normalno s kratkim zastojima.