Zadnji dan srpnja – Slavlje sv. Ane u Blagaju

31 srp

Sunčana i vrela nedjelja na zadnji dan srpnja. Temperatura će se popeti do 35 stupnjeva u nekim krajevima Hrvatske. Kolone turista gmižu prema jugu. U Slunju povremni zastoji…

Jutros se u 8 sati Božji narod okupio na gozbu ljubavi i zahvale u slunjskoj crkvi. Prolazno vrijeme ne možemo pobijediti služeći idolima moći i bogatstva jer su oni lažni. Radost ove nedjelje  i svega što ona znači  leži u tome da smo po Kristu novi ljudi. Idoli moći, novca i slave ostavljamo po strani. Ispunjenost sebičnošću i ohološću  može nas učiniti bezumnima. Bogataš koji je stvorio silno bogatstvo i u njemu vidio jedinu sigurnost prozvan je luđakom. Nasuprot vjernika nije ateist nego nasuprot vjerniku je ovisnik o idolima ovoga svijeta. Svi pokreti koji su nastojali stvoriti blagostanje bez Boga završili su u krvi, masovnim grobnicama. Blagostanje koje bi i izgradili postalo bi njihova tamnica. Ali, moramo se podsjetiti da i naoko mali ljudi mogu biti ispunjeni sebičnošću, gorčinom, zavišću tako da nema mjesta za Boga. Njihova sebičnost, oholost i zavist tako postaju njihovom tamnicom.  Puninu radosti oslobođenu ispraznosti nalazimo u daru  nedjeljne euharistije.

310716b

Danas su dvije svečanosti u slunjskom kraju: u Blagaju slavlje sv. Ane a u Drežniku 40. obljetnica misništva vlč. Mile Šajfara. Sv. Ana je proslavljen na sam blagdan 26. srpnja u Pavlovcu kod kapele a danas slavlje u župnoj crkvi u Blagaju 14 sati. Vlč. Mile Šajfar slavi 40. obljetnicu misništva u Drežniku u 12 sati.