Danas arški župnik Viannej – Sajam u Slunju – Svečana sjednica općine Rakovica

4 kol

Danas je spomendana Sv. Ivana Marije Vianneya, poznatog kao arški župnik. Rodio se 1786. godine u seljačkoj obitelji. Bio je pobožan dječak i želio je postati svećenik. Njegovo djetinjstvo i rana mladost bili su zasjenjeni događajima francuske revolucije, pa je vjeronauk slušao potajno noću u kućama u koje bi redovnice dolazile obučene u građansko odijelo. Ali ispriječila se velika zapreka njegovoj želji da postane svećenik: škola mu nije išla i nije mogao položiti ispite. Molitvom, marljivošću i pomaganjem drugih uspio je položiti ispite te je 1815. godine zaređen za svećenika. Bop je kapelan a onda mu je biskup povjerio malu i duhovno zapuštenu župe Ars. Vlč. Vianney se odmah dao na osobnu pokoru za župu, dugu molitvu, katehizaciju i propovijedanje. I župa se trgnula, štoviše postala je duhovna oaza. Dolazili su mu na ispovijed i iz drugih mjesta. Bog mu je dao dar čitanja srca te je mnogima pomogao obratiti se i duhovno živjeti. Iscrpljen od rada umro je 1859. godine u Arsu koji je postao hodočasničko mjesto.

040816b

U sajmu danas u Slunju

Danas je sajam u Slunju. Lijepi sunčani dan. Očekuje se velik broj ljudi u Slunju. Mnogi će se turisti zaustaviti. Tržnica na otvorenom zanima ne samo ljude iz okolice. Već u 6 sati trgovci su počeli montirati štandove i izlagati robu.

040816c

U sajmu danas u Slunju

040816d

Danas u sajmu u Slunju

Danas u 10 sati u Vatrogasnom domu u Drežniku svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Rakovica. Po običaju dodijelit će se priznanja zaslužnima a načelnik općine Franjo Franjković  obratit će se prisutnima.