19. nedjelja – Dan općine Cetingrad – Provokacija na Prijeboju

7 kol

“Neka vam bokovi budu opasani a svjetiljke upaljene, a vi slični ljudima što čekaju  gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pkuca…Pripasat će se , posaditi ih za stol  pa će pristupati  i posluživati ih”. Ovako današnje evanđelje poziva na bdjenje. Ovo upozorenje na prvi pogled izgleda nerealno. Kako neprestano čitav život bdjeti? Ne bi li to razorilo radost življenja, stvorilo stresove? Postoji budnost koja nije stresna! Zašto? Nada je ona koja nas priprema za puninu života. Kad čekamo dragu osobu iz dalekog svijeta tada naše bdijenje i čekanje nije stres nego nas to čekanje oslobađa stresa. To unosi mir u našu svakodnevnicu, to nas motivira da radimo, da se ne prepustimo ljenčarenju. Gospodinov dolazak je tako razlog naše nade a onda i mira u dubini duše. Istina, nismo oslobođeni neizvjesnosti, neprilika ali nada nas oslobađa svega toga.  Snaga vjere nas vodi kroz mrak i bespuća svakodnevnice. Nasuprot vjerniku nije ateist. Ateist je onaj koji je izabrao idole, on je svoju “vjeru” poklonio idolima ovoga svijeta koji se mijenjaju. Vjernik ne može biti zarobljenik idola, jer on upravo po vjeri posjeduje ono čemu se nada. Stoga bdjenje ne smijemo odgađati, ono se događa u svim trenucima našega putovanja….

070816c

Jutarnja misa jutros u Slunju

Dan općine Cetingrad – Danas je dan općine Cetingrad. U 10 sati misu predvodi biskup u miru Mile Bogović. U 11.30 otkrivanje spomenika dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku a u 12 sati svečana sjednica Općinskog vijeća.

070816d

Objektiv je snimio automobil (stranih registarskih tablica) parkiran u crkvi na Prijeboju! Ovo je razljutilo vjernike slunjsko-plitvičkog kraja. Toliko ima praznog prostora svuda uokolo pa je parkiranje unutar crkve provokacija ili nešto gore od toga. Ostajemo zgroženi jer je crkva spaljena u Drugom svjetskom ratu, minirana od strane pobunjenih Srba 1991. U međuvremenu crkva je očišćena i pripremljena za obnovu. U njoj je slavljena misa na Petrovo 29. lipnja ove godine. Unatoč tomu netko je parkirao u ovom svetom prostoru automobil! (snimak: Josip Štefančić)