Cetingrad: na dan općine bista prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

7 kol

Nakon Rakovice i Slunja danas općina Cetingrad slavi svoj dan. U 10 sati misu u župnoj crkvi predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović. Župnik mons. Marijan Ožura uz biskupa pozdravio je i ugledne goste: generala HV Josipa Lucića, tajnika kabineta ministra branitelja Ivana Antona Žlimen, zamjenike Karlovačke županije Josipa Šafara i Ivana Banjavčića, gradonačelnika Karlovca Damira Jelića, predsjednika županijske skupštine Željka Bokulića, izaslanika gradonačelnika Zagreba Slavka Kojića, načelnika PU Karlovačke  Tomislava Kotića sa suradnicima, gradonačelnika Slunja Juru Katića, gradonačelnicu Ozlja Gordanu Lipšinić, načelnika općine Cerna Gorana Begovića, načelnika općine Saborsko Marka Bićaniča, načelnika općine Žakanje Nikolu Sopčića, načelnika općine Rakovica Franju Franjkovića i Zorana Luketića (predsjednik općinskog vijeća), načelnika oćine Vojnić Nebojšu Andrića, načelnika općine Cetingrad Milana Gašparina.

U homiliji biskup Bogović izrazio je zahvalnost što mogu najveće slavlje kršćana, euharistijsko slavlje, uključiti u državno slavlje, što u bivšim vremenima nije bilo moguće. Kao što se Isus predao za spas drugih i mi zahvaljujemo za žrtve koje su dane na oltar domovine za slobodu svojih bližnjih. Branitelji su dali svoje tijelo, vrijeme i žuljeve da bi drugima bilo bolje. Da bi doživjeli kompletnu slobodu treba biti strpljiv jer ona polagano djeluje. Kvasac Božji djeluje polagano, a ne kao revolucije. Kada se posadi voćka, plod treba čekati, rekao je biskup, upozorivši da su nas revolucionarni pogledi u povijesti puno koštali. Biskup je na kraju istaknuo da se kršćanin prepoznaje po ljubavi prema prvenstveno sebi, a onda prema obitelji, općini ili gradu te domovini. Važno je ljubiti svoj narod kao što je to činio kardinal Alojzije Stepinca i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pod čijim vodstvom je narod iznio sve svoje bogatstvo i ljepotu svoje duše.

Biskup Bogović danas u Cetingradu (foto Zvonko Ranogajec)

Nakon mise položeni su vijenci pred spomenik braniteljima i molitva. Svi su se potom uputili na obližnji trg gdje je podignuta bista prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Bistu je otkrio general Josip Lucić nakon biskupove molitve i blagoslova.

Slijedila je svečana sjednica općinskog vijeća na kojoj su podijeljena javna priznanja. Javno priznanje dobila je Udruga Cetin 1527 koja se brine za očuvanje sjećanja na Cetinski sabor, obnovu tvrđave Podcetin. Drugo priznanje dobio je Darko Obrovac, napredni stočar koji ima farmu s blizu 200 grla stoke. Ova događanja pratlo je svirkom i pjesmom KUD Cetingrad u narodnim nošnjama.

0708162b

 

070816e

 

0708162c

Spomenik danas obilaze ljudi

0708162d

Pjesma i nakon 16 sati

0708162e

Cetingrad je danas u prazničkom raspoloženju

0708162f

Mons. Marijan Ožura pastir je sa svojim narodom u dobru i zlu 53 godine