Danas sv. Dominik – Zatišje nakon velikih slavlja – Suze sv. Lovre

8 kol

Danas je sv. Dominik, utemeljitelj Reda dominikanaca. Rođen je oko 1175. godine u španjolskoj pokrajini Burgos. Nakon što ga je poučavao njegov rođak svećenik, nastavio je studij filozofije i teologije te je zaređen za svećenika. Odlikovao se ljubavlju prema siromasima, u čemu ga je poučila i svjedočila njegova majka Ivana. Stoga ne čudi da je Dominik, da bi mogao pomoći siromasima, prodao svoje vrijedne kodekse. Dominikaci su prisutni i u Hrvatskoj.

Nakon velikih slavlja prošli tjedan nadolaze mirni dani. Do blagdana Velike Gospe malo zatišje a onda slavlje Velike Gospe, sv. Jelene u Rakovici…Prve kiše i zbogom toplo ljeto. Zadnju subotu u kolovozu slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Na isteku ovog mjeseca đaci se moraju pripremati za novu školsku godinu.

0708163a

Žalčeva Kosa

Ovaj tjedan u slunjskoj crkvi slavimo mise u 8 sati osim subote kad je u 18 sati. Sutra 9. kolovoza sv. Terezije  od Križa, u srijedu 10. kolovoza sv. Lovro, u četvrtak 11. kolovoza sv. Klara, u petak 12. kolovoza sv. Ivana Franciska de Chantal, u subotu 13. kolovoza sv. Poncijan.

Pripremimo se za svemirski spektakl poznat kao “Suze sv. Lovre”. Vrhunac je od 12. na 13. kolovoza.

U ovom tjednu čeka nas vatromet na nebu poznat kao “Suze sv. Lovre”. Riječ je o meteorima iz nekoliko skupina, a najpoznatiju čine Perzeidi. Zasad tek tu i tamo pokoji meteor proleti nebom, ali kako dani prolaze broj će metorita rasti. Kulminacija će biti 11.-14. kolovoza kada se očekuje maksimum aktivnosti Perzeida. Najviše meteora vidjeti će oni koji žive u mjestima koja nisu zagađene svjetlošću. Kad mala tijela (red veličine zrna pšenice, graška, šljive) međuplanetarne materije na svojim eliptičnim putanjama oko Sunca ulete u Zemljinu atmosferu pri brzinama koje iznose nekoliko desetaka kilometara u sekundi dolazi do ionizacije, nastanka svijetlećeg traga na noćnom nebu. Vidljivi su golim okom te nam za opažanje nisu potrebna tehnička pomagala. Jednostavno  uživajmo u ovom vatrometu koji nam priređuje Božja dobrota.

Suze sv. Lovre

 

Razloga će uvijek biti i za: smijeh!

Jure je ubio zeca u svome vrtu. Čini mu štetu. Glave kupusa nagrizao je dopola. Morat će u sajmu kupiti ogulinsko zelje a njegovo je u vrtu bolje od ogulinskoga. Tako on misli. Netko ga je tužio. On sumnja na susjeda koji prati svaki njegov korak. Sudac za prekršaje upozorava Juru kako je ubio zaštićenu životinju i usto nije član lovačkog društva. Jure se počeo opravdavati: „Gospon sudac, ni zec nije član moje obitelji pa mi je pojeo zelje!“ Platio je neku malu kaznu ali je čvrsto odlučio učlaniti se u lovačko društvo. Treba položiti i ispit. Član komisije mu postavi pitanje: „Nabroji pet divljih životinja!“. Jure je s lakoćom odgovorio: „Vuk, lisica i tri medvjeda!“ Idući kući našao je na cesti kovertu i u njoj 500 Eura. Nije mogao izdržati a da se ne pohvali  susjedu Lovri: „Našao sam 500 Eura i odnio ih na policiju! Ja sam pošten čovjek“. Susjed se počeša po bradi pa mu odgovori: „ Čestitam susjede: i ja bih lagao da sam ih odnio na policiju“.

Došla policija k Juri. Susjedi su znatiželjni. Što li je sad napravio? Susjed Lovro nije mogao izdržati a da ga ne upita: „Zašto je policija bila kod tebe“. Jure zabrinuto odgovara: „Presporo sam vozio“. Susjed ne razumije: „Valjda si prebrzo vozio!“ Jure se požali:“Da sam brzo vozio ne bi me ulovili“,.

Unučić Leo dolazi kući i hvali se: „Prvi sam pogodio!“ Jure znatiželjno čeka što je to pogodio. „Učiteljica je napisala jedno slavo na ploču i rekla tko će prvi pogoditi ovo slovo. Ja sam uzeo kapu i prvi ga pogodio!“

Jure je otišao doktoru. Kad već svi idu ide i on pa će već nešto doktora pitati. Požalio se: „Doktore umoran sam“. „Pa koliko sati dnevno spavate“ – pita doktor. Po danu jedva ulovim sat-dva a po noći odvalim i do osam sati.“ Doktor mu dade neki lijek koji se zove „placebo“. Sigurno će mu pomoći.

Jure je posjetio susjeda Lojza koji je začudo prestao piti. Znatiželjno ga upita: „Je li to naš Lojz prestao piti?“ Lojz se uozbilji i povjeri Juri:“Zamisli, kad sam se zadnji put napio i došao pijan kući dočekale su me dvije punice. Ne ponovilo se!“

Unučić Leo na kraju školske godine dolazi kući. Jure će: „Pokaži svom didi svjedodžbu. Sigurno su sve petice!“. Leo u povjerenju šapnu:  „Pozajmio sam je Ivici da prestraši svoje roditelje!“