D. Lapac: završni radovi na crkvi i župnom stanu

8 kol

Prošle godine, 27. svibnja, položen je kamen temeljac nove crkvi i župnog stana u D. Lapcu. Župnik vlč. Stipe Zeba, koji je vodio brigu o vjernicima u Lapcu, pripremio je projkte, lokacijsku i građevnu dozvolu. Biskup Bogović 27. svibnja blagoslovio je kamen temeljac. Župu je preuzeo prošle godine vlč. Dino Rupčić koji je nastavio voditi brigu o vjernicima Lapca i Zavalja. Nakon godinu dana možemo vidjeti lijepu crkvu i župni stan koji obogaćuju ovaj simpatični gradić Lapac.  Dimenzije crkve su 10,70 x 20,85. Zvonik je visok 26,30 m. Zvona su zazvonila 30. travnja ove godine kada ih je blagoslovio a blagoslovio ih je biskup Bogović. Odmah do crkve niknuo je i župni stan. Ovih dana radnici izvode finalne radove i crkva će otvoriti svoja vrata vjernicima kojih je u Lapcu oko 500. Do sada su se okupljali u prostorijama dječjeg vrtića.  Radujemo se otvaranju ove crkve. Podijelit ćemo radost s župnikom Dinom i vjernicima. Crkva je uzela za svoga zaštitnika papu Ivana Pavla II. koji je u Splitu blagoslovio kamen temeljac ove crkve.

2707162b

Vjernici u Lapcu čekaju crkvu 20 godina

2707162c

Crkva i župni stan prepoznatljivi su u lapcu

2707162d

Crkva i župni stan nikli su za godinu dana

 

2705151a

Blagoslov kamena temeljca 27.05.2015.

75. obljetnica stradanja župnika i 240 vjernika župe Krnjeuša – Na devastiranom katoličkom groblju u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca banjolučki biskup Franjo Komarica prevodio je 7. kolovoza komemoraciju u povodu 75. obljetnice mučeničke smrti župnika Krešimira Barišića i stradanja više od 240 domaćih vjernika.
Uz biskupa Komaricu koncelebrirali su domaći župnik iz Drvara i upravitelj ugasle župe Krnjeuša Davor Klečina te biskupov tajnik Boris Jorgić. Na misi je osim nekoliko katolika iz Bosanskog Petrovca sudjelovala i skupina župljana iz Drvara i Bihaća. Na početku župnik Klečina istaknuo je da je vjetar koji je tijekom mise jako puhao „simbol vjetrometine povijesnih zbivanja i nedaća na kojoj se našla župa Krnjeuša, zbrisana s lica zemlje početkom kolovoza 1941″.