Sunčana nedjelja

24 sij

 

Uz 3. nedjelju kroz godinu:

I uđe Isus po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano: »Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.« Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.« Riječ Gospodnja.

Tijekom duge povijesti Božjeg naroda bilo je progonstava, ponižavajućeg ropstva. Ali, riječ je Božja držala narod na pozornici života. U mukama i poniženjima Riječ ih je dizala i ulijevala radost. “Usta nam bijahu puna smijeha a jezik klicanja” – klikće psalmist nakon povratka iz sužanjstva. Kako živnemo kad nas riječ ohrabri, kad nas ljudska riječ obraduje. Možemo zamisliti kako snažna može biti Božja riječ. Ona nas diže iz klonuća. U vremenima nemoćne ljudske riječi, kako Božja riječ zvuči snažno. S pravom Tin Ujević pjeva: “Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, ljubav ili sveta smrt…”. A Isus je “Riječ tijelom postala” . Zanimljivo da On čita Božju Riječ, ulomak iz proroka Izaije. Riječ Božja obraća se siromasima, slijepima, potlačenima…Spadamo li i mi među potrebite spasenja, potlačene, siromašne, slijepe..Može li nas dotaknuti Božja riječ u našoj nemoći? Ili, ima li snažnija riječ od Božje riječi koja nas može pokrenuti?

240116b

Sa jutarnje mise u Slunju

Jutros je slavljena rana misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Na minus 8 stupnjeva vjernici su došli na ovu misu. Djeca, treći razred, posebna su radost na ovoj jutarnjoj misi.

Sunce je grijalo ali je hladnoća sporo popuštala. Temperatura se digla ali je ostala oko ništice. Druga misa u 11 sati. Uključeno je grijanje u crkvi tako da je podnošljivo. Na misi je narod pjevao. Pjemu i molitvu mogli su čuti i pridružiti se slunjskoj misi vjernici iz šire okolice ali i oni u dalekim zemljama. Zhvaljujući internetu signal Radio Slunja dopire do najudaljenijih dijelova svijeta. Nakon mise kratki vjeronauk s krizmanicima.

240116c

U 11 sati u Slunju: trenutak Pričesti

240116d

Obnovljena blagajska crkva dva puta je stradavala: 1942. i 1991.

240116e

U Slunju je večeras pusto i tiho

Preminula je u 78. godini života DRAGICA PLEŠ r. Salopek iz Čamerovca 222. Pokopana je danas u nedjelju 24.01. u 14 sati na groblju u Lađevcu. Za njom tuguje sin Zdravko, kćerke Jelena i Mirjana s obiteljima te unučad i rodbina