Sv Klara – Sajam u Slunju usprkos kiši

11 kol

Danas Crkva slavi sv. Klaru, sljedbenicu sv. Franje Asiškoga, rođenu 1193. godine u Asizu. Da bi izbjegla udaju koju su joj namijenili njezini najbliži, u noći nedjelje Cvjetnice 1211. godine, Klara je pobjegla u Porcijunkulu gdje ju je čekao Franjo i njegova prva subraća, među kojima i Klarini rođaci Rufin i Silvestar. Franjo joj je tada odrezao kosu i obukao smeđi habit kao znak da odsad pripada samo Kristu Zaručniku. Proglašena je svetom 1255. godine. Zaštitnica je televizije.

110816b

Jutros u sajmu u Slunju

Jutros je jesenski dan u slunjsko-plitvičkom kraju: kiša, magla, prohladno. Treba se toplije obući.

Danas je sajam u Slunju koji se održava bez obzira kakvo je vrijeme. Dakako, manji je broj ljudi i trgovci imaju slabiji promet ali sajam preživljava.

110816c

Kupiti još nešto i kući!

 

110816e

Kad kiša prestane sve bude življe

110816f

Lijepo je imati baku u Slunju i s njom provesti dio praznika

110816g

Slučajni susret…

110816h

Autobusi, automobili, kiša, sajam…

Ne zaboravite pogledati noćas “Suze sv. Lovre” – Ovogodišnja kiša meteora Perzeidi, u Hrvatskoj poznatija kao “Suze svetog Lovre”, najbolje će se vidjeti u noći na petak, od pola sata iza ponoći. Spektakularni prizori trebali bi početi većim brojem malih meteora dok bi veće primjerke trebali vidjeti od 1:23 pa sve do jutra, navodi Hrvatski astronomski savez.

Mjesec će svojom svjetlošću ponešto ometati vidljivost meteora prvi dio večeri, no kako zalazi oko 00:41, u vrijeme maksimuma uvjeti za opažanje meteora trebali bi biti idealni. Ako bude oblačno bit će nam uskraćen ovaj prekrasni prizor.

Prosjek za roj meteora Perzeida je stotinjak meteora na sat, no kako ove godine zemlja prolazi kroz nešto gušći oblak meteoroida, predviđa se čak do 160 meteora na sat.