Subota – Večeras misa u Slunju u 18 sati – Sestre obnovile zavjete na Drenovi – Stradao granični policajac

13 kol

Subota, 13. kolovoz. Jesen se polako uvlači u vrtove, polja, šume. Noćas su se neki pokrili još jednom dekom. Istina, bit će još lijepih, sunčanih dana. Pred nama je i Miholjsko ljeto. Ali, dani postaju pomalo kraći. Jesenske magle i kiše neizostavno dolaze.

Jučer popodne i danas pojačan je promet kroz Slunj. Trebalo bi pripaziti na rastojanje vozila u koloni. Mala nepažnja i evo neprilika.

Večeras u 18 sati misa je u slunjskoj crkvi. U prevečerje nedjelje već vlada blagdanasko raspoloženje. Ovo raspoloženje dosiže vrhunac u misi, gozbi ljubavi. Oni koji u nedjelju moraju na put ili na posao mogu večeras u 18 sati doživjeti komadić neba u misi ili kako to kažemo „zadovoljiti svoju dužnost“.

130816b

Koreanke čekaju autobus prema jugu (u Slunju)

Dan policijske postaje Maljevac – U četvrtak 11. kolovoza u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu izaslanstvo Policijske uprave karlovačke, predvođeno zamjenikom načelnika Policijske uprave, Ivicom Porubićem, ispred središnjeg križa u mjestu Maljevac i na spomen obilježju svim poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Cetingrad, paljenjem svijeća obilježilo je Dan Postaje granične policije Maljevac. Naime, 11. kolovoza 1995. godine granična policija uspostavila je potpuni nadzor na zaštiti i osiguranju državne granice Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom na području u nadležnosti PU karlovačke, odnosno od mjesta Gojkovac na sjeveru do mjesta Sadilovac na jugu. U sklopu ovog obilježavanja služena je i Sveta misa u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Cetingradu koju je predvodio policijske kapelan vlč. Andrija Markač. (PU Karlovačka)

Ubijen granični policajac Miro Bežan – Doznajemo da je sinoć oko 19,40 sati tragično stradao  u Donjem Mrzlom Polju kod Duga Rese 46-godišnji granični policajac Miro Bežan. Ubio ga je 60- godišnji Zlatko Jurin poluautomatskom puškom. Miro Bežan upozorio je Zlatka Jurina da ne može uznemirivati mještane na što je ovaj odgovorio pucnjem iz puške te  ga na mjestu ubio. Istina, Zlatko je pokazivao znakove nasilničkog ponašanja, ali tko je mogao naslutiti da bi pucao u čovjeka. Nakon tragedije mnogi se pitaju je li se ubojstvo moglo spriječiti. Teško je znati što se u nečijem srcu “kuha”.  Izražavamo sućut obitelji tragično preminulog policajca!.

Prometna nesreća u Kompolju – Jučer, u 8.50 sati na državnoj cesti 50, u mjestu Kompolje, grad Otočac dogodila se prometna nesreća kada je 41-godišnji državljanin Italije, upravljajući osobnim automobilom, talijanske nacionalne oznake, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio kontrolu nad vozilom i sletio u lijevo van kolnika, te se prevrnuo. U prometnoj nesreći je jedna osoba teško ozlijeđena, dok su  dvije osobe lakše ozlijeđene – javlja PU Ličko-senjska.

 

Maltretirao susjede

130816c

Jutros u Slunju

Dobro dođe malo smijeha – Našao se mali Lovro s materom u Zagrebu. Kad su šetali Jelačić trgom mali Lovro kaže: “Mama, eno tamo ćene!” Mater ga ispravi: “Ovdje se kaže pesek a ne ćeno”. Lovro: “Ali jako je sličan ćeni!”

Upitali su na trgu Lovrinog vršnjaka s torbom na leđima: “Gdje su Kamenita vrata?” Đak odgovara: “To je lako pitanje, pitajte me teže!”

Lovro: “Dobro, koja rijeka teče ispod Moćanovog mosta?” Zagrebčan: “Rijeka Moćanka!” Lovro se nasmija tako glasno da ga je mater morala stišavati. Mali je Zagrebčan upitao Lovru: “Koji je veliki čovjek rođen u vašem mjestu?” Lovro: “U našem mjestu rađaju se male bebe a onda postanu veliki ljudi!”

120816f

Moćanov most

 120816e

Slunjčica

U našem mozgu ima 100.000 milijardi živčanih stanica isto koliko  i zvijezda  u našoj galaksiji. Kad bi se sva živčana vlakna  u mozgu  nadovezala jedno na drugo, ta bi nit mogla  obaviti Zemlju 200 puta. Obje moždane polutke upravljaju  našim mislima, govorom , pamćenjem i inteligencijom. Naša su sjećanja pohranjena  po “knjižnicama”  rasprešna po cijelom mozugu.

Slavlje na Drenovi – Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je u subotu, 13. kolovoza u 10.30 sati euharistijsko slavlje u crkvi BDM Karmelske u Rijeci na Drenovi. Tom prigodom nakon 60 godina redovničkog života zavjete su obnovile sestre Presvetog Srca Isusova:  s. Benigna Prelc, s. Cecilija Sabljak i s. Tarzicija Žižić, a za  50 godina redovničkog života zahvalit će i obnoviti zavjete s. Anđelina Tirić, s. Ciprijana Košćak, s. Genoveva Ercegovac, s. Magdalena Šmuc, s. Nikolina Ištuk, s. Patricija Stubičar, s. Salezija Slatina i s. Velimira Marinović. Čestitamo!